Vlaško pitanje

Bor, Beograd, 3. mart

Izvor: Danas, Svetislav Basara

Opet su nam zabili nož u leđa. I to Rumuni, od kojih smo to najmanje očekivali. Šta da se radi, jeste da su pravoslavne vere, jeste da nisu priznali Kosovo, ali ipak su oni Latini, makar u lingvističkom smislu, a zna se da su Latini stare varalice.

Onolike Nemačka i (još latinskija) Francuska legle na rudu, konačno prihvatile „istinu o Srbiji“, a Rumuni počeli da prave pitanje. I to oko čega? Oko Vlaha za koje svi znaju da su Srbi koji govore pomalo nerazumljivim dijalektom.

V čjom djela? Izdajnici iz Bukurešta, naime, tvrde da su Vlasi u stvari deo rumunskog naroda, uprkos činjenici da – onako samizdat najavljuje svoja izdanja – svi Vlasi nose srpska imena: Miloš, Radoš, Dragoš. I proča. Da stvar bude geopolitički komplikovanija, Vlasi nastanjuju istočne delove Srbije, tik pored rumunske granice. I eto ti belaja. Ako se ispostavi da su Vlasi Rumuni, neće mutnim i krvavim Dunavom proteći mnogo vode i pojaviće se secesionizam. Prvo će, tako to ide, tražiti autonomiju, pa će apetiti porasti i na kraju će stvar završiti još jednim „komadanjem Srbije“.

Ni to nije kraj latinskim marifetlucima. Rumunska pravoslavna crkva, očigledno uz blagoslov svetovnih vlasti, zahteva jurisdikciju u predelima nastanjenim Vlasima. Tek sada vidimo kakvu je prljavu igru igrao Bukurešt: bio je sigurna kuća za našeg Gospodara, da nam zamaže oči nije priznao Kosovo, ali se pokazalo da je to samo zato da bi ustanovio autonomnu – nazovimo je – Vlahiju.

Ni sami Vlasi nisu sasvim načisto šta im je činiti. I njih, kao i nas, Srbe, razdiru kobne podele. Stranke srbijanskih Vlaha nikako da usaglase stavove. Jedna, koju navodno kontroliše SPS, smatra da su Vlasi autohton narod, da vlaški i rumunski jezici doduše imaju nekih sličnosti, ali i velikih razlika i da se oni ćirilice neće odreći ni na mukama. Za razliku od tih, nazovimo ih kao onomad lojalne Albance – „poštenih Vlaha“, postoje i oni drugi koji se smatraju čistokrvnim Rumunima i ćirilicu očima ne mogu da vide. I takvi, doduše, još uvek imaju srpska imena i prezivaju se na „ić“, ali pitanje je dana kada će početi da deci nadevaju imena poput Aurel, Cezar, Romul i Rem. A onda – zna se. Zahtevaće najpre da se Vasko Popa ubuduće ima smatrati rumunskim pesnikom, a posle će sve ići samo od sebe. Ja, cenjeni publikume, mislim da se tu radi o međunarodnoj zaveri. A izgleda da tako misli i politička elita. Tvrd vam stojim da će i vlaško pitanje pokušati da da reše onako kako su rešavali i sva ostala. Pa će posle đavo da bude kriv.

Share

One thought on “Vlaško pitanje”

  1. Šta trabunja ovaj Basara? Pitajte ga prvo odakle mu ovo „Srbijansko“ prezime -BASARA, pa ga onda pustite na ovom portalu sa svim njegovim nebuloznim komentarima?!
    Za razliku od tih, nazovimo ih kao onomad lojalne Albance – „poštenih Vlaha“, postoje i ………. Znači li, po Basari, da smo svi mi Vlasi „tobož“samo lojalni,pošteni ??? Oko prezimena, gospodine Basara, pročitajte malo više o vremenu Miloša Obrenovića i njegove uredbe da se svima u Srbiji moraju preneti prezimena koja će se završavati na „ić“, te ako ste nam i prezimena izmenili, nemojte nam se sada još i rugati nad time. I sasvim na kraju, zapitajte se sve vi Basare, šta je to što doji separatizam, nacionalizan i sve drugo na raznim krajevima Srbije? Od Vojvodine, Sandžaka, Kosova, pa onda dodjite i do nas Vlaha. Izađite malo iz tog Bg-a i provirite malo u unutrašnjost „ostatka“ Srbije, pogledajte kako se, za razliku od Beograda živi i malo dalje od njega, pa ćete sami dati odgovor: nije li ovaj Vaš separatizam i na severu ,jugu, istoku i zapadu možda „separatizam od Beograda“ a ne „separatizam od Srbije“? Ili mislite da je cela Srbija samo Beograd? Po tome što zborite biće da je tako!?

Ostavite odgovor