Zaječarsko pozorište „Zoran Radmilović“ obeležava 65 godina postojanja

Bor, Zaječar, 6. mart

Izvor: Beta

Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ obeležiće u sredu 65 godina postojanja premijerom predstave „Transilvanija“.

Predstavu je napisao i režirao Zaječarac Dragan Nikolić, a nakon premijere i prve reprize u rodnom gradu glumca Zorana Radmilovića, najavljuje se da će „Transilvanija“ u aprilu biti predstavljena beogradskoj publici u „Ateljeu 212“.

Iz pozorišta je saopšteno da je „Transilvanija“ pozorišni komad o tranziciji između svetova, iz sveta živih u svet mrtvih i svet vampira. Glavni protagonisti su članovi vlaške porodične bande koja pljačka na Dunavu u dosluhu sa organima vlasti, težeći da svoj biznis legalizuje i uvede u mirnije tokove.

„Inspiraciju za pisanje ‘Transilvanije’ nalazio sam u svakodnevnim crticama iz crne hronike, lokalnim verovanjima i običajima vezanim za kult mrtvih, a ponajviše u živopisnom jeziku naših starih, koji sam slušao kao dete“, rekao je Dragan Nikolić.

Profesionalno pozorište u Zaječaru nastalo je 2. februara 1947. godine, kada je izvedena premijera predstave „Žita cvetaju“. Do danas su na „daskama koje život znače“ izvedene 404 premijere, sa ansamblom koji je umetnički i profesionalno sazrevao i brojnim gostima, doajenima srpskog teatra.

Svake godine, u Zaječaru se održavaju „Dani Zorana Radmilovića“, pozorišna manifestacija tokom koje se publici predstavljaju vrhunske predstave iz Srbije ali i regiona, a najboljim glumcima po oceni žirija dodeljuje se prestižna nagrada „Zoranov brk“.

Share

Ostavite odgovor