Dug EPS pojeo pola budžeta

Bor, 15. mart

EPS blokirao račune borskom „Vodovodu“, „Toplani“ i Vodosistemu „Bogovina“. Direktori ovih preduzeća u pomoć pozivaju nadležne u SO Bor i Vladu, pišu Večernje novosti.

Krpljenje vodovodne mreže u Boru

U opštoj euforiji koja je u Boru vladala zbog veličanstvene obnove grada, krečenja fasada, izgradnje kružnih tokova i fontana, dečjih igrališta i otvaranja zoološkog vrta, problemi u kojima se nalaze lokalna javna preduzeća, kao da su bila „gurnuta pod tepih“.

Međutim, za brzo „brisanje prašine“ i otrežnjenje ravno strujnom udaru pobrinula se Elektroprivreda Srbije (EPS), koja je blokirala žiro-račune lokalnih javnih preduzeća „Vodovoda“, „Toplane“ i „Bogovine“, zbog duga koji iznosi približno 500 miliona dinara ili gotovo polovinu gradskog budžeta!

Konkretno, EPS je „Toplanu“ blokirao za oko 100 miliona dinara, „Vodovodu“ je „katanac“ stavljen zbog 372 miliona i vodosistemu „Bogovina“ za oko 12 miliona dinara. Direktori svih ovih preduzeća su kao jedan u pomoć pozvali nadležne u SO Bor i Vladu Srbije.

– Ukoliko se blokada našeg žiro-rčina ne skine, nećemo moći da po završetku grejne sezone raspišemo tender za nabavku uglja za narednu zimu – upozorava Živorad Petrović, direktor JKP „Toplana“. – Dug za struju datira još iz 2002. a za poslednje dve godine koliko sam ja na čelu ove firme, uspeli smo da EPS platimo 60 miliona dinara.

On naglašava da iako nije bilo predviđeno, sada je neophodno povećanje cena usluga toplifikacije sa sadašnjih 66 na najmanje 77 dinara po kvadratu i podseća da je na je daljinski sistem grejanja priključno više od 90 odsto stanova i lokala u Boru. Petrović kaže i da građani „Toplani“ duguju oko 308 miliona dinara i da bi, kada bi se makar polovina tih potraživanja naplatila i problem dugovanja prema EPS bio rešen. Međutim, tada ne bi bilo para za nabavku uglja, remont kotlova, toplovodne mreže…

U borskom „Vodovodu“ kažu da sa mesečnim prihodima od blizu 18 miliona dinara, pri čemu samo za bruto plate 213 zaposlenih treba izdvojiti 12 miliona dinara, nisu u mogućnosti da sami servisiraju dug prema EPS.

– Sa ovolikim brojem zaposlenih, velikom potrošnjom struje, neekonomskom cenom naših usluga, kao i velikim gubitkom vode, jer čak 50 odsto, zbog zastarelog sistema, odlazi u zemlju, nije moguće pozitivno poslovati – kategoričan je Slaviša Frišković, direktor „Vodovoda“.

PREGOVORI

U SO Bor je potvrđeno da se sa nadležnima u EPS vode pregovori o skidanju blokade žiro-računa u tri ovdašnja javna preduzeća. Međutim, niko nije mogao da precizno kaže da li će se predložiti poskupljenja usluga, kao ni da objasni kako će se vratiti dug koji je „težak“ kao polovina gradskog budžeta.

Share

Ostavite odgovor