BOR I U OVIM IZBORIMA BEZ (JAKOG) POSLANIKA

Bor, 20. mart

Ovaj tekst obavezno pročitajte jer “Gazda Bora” još nije stigao da zaustavi slobodu misli i govora

Autor: Aleksandar A. Šojić

Na izbornim listama za narodne poslanike u Narodnoj Skupštini Srbije nalaze se i kandidati iz Bora iz svih stranaka koje će se pojaviti na izborima 6. maja.  Ispred DS-a je Saša Perišić, SPS Taisija Ristić, SRS Bransilav Rankić i dr Dušanka Plećević, DSS Dragan Marković i Ivana Stefanović, URS Nebojša Videnović i Nebojša Bućan, SNS dr Zlata Marković, Preokret Miodrag Ćirić i Milan Dejanovski.

Niko od predloženih nije u vrhu, čak ni Saša Perišić ( nezvanično 201.), pa ni Branislav Rankić SRS ( nezvanično 28).  Moguće je da se dobro “plasira” dr Zlata Marković na listi SNS, ali to još nije potvrđeno. Dakle, opština Bor i ubuduće neće imati JAKOG poslanika, možda ni jednog. Poslednje dve godine dr Dušanka Plećević, SRS, ruku na srce, nije se mnogo pročula, doduše nije imalo ni posebne potrebe, jer je njena stranka u lokalnoj samoupravi apsolutno skrajnuta.

Zanimljivo je da je u URS, zasad, najbolje prošla ekipa iz Zaječara. Oni su dobili 19, a Bor samo dva poslanička kandidata, s tim što je Boško Ničić četvrti na listi. Ukoliko URS pređe cenzus biće dobro i za Ničića i njegove, ako se to “čudo” ne desi, što je i te kako moguće, ode i Ničić u istoriju.

Još jedan ali vredan detalj: Blagoja Spaskovskog, predsednika Opštinskog odbora G-17 i odbornika SO Bor ( uz to i generalnog direktora RTB Bor) nema ni na jednoj listi. Da li je i ON završio političku (ne) slavnu karijeru ili je nešto treće u pitanju, brzo će se pokazati. Simptomatično je da ni njegovog zamenika u G-17 nema na listi. Tu je umereni i nenametljivi Nebojša Videnović, predsednik Opštine Bor, ali je i on na lošem, 30 i nekom mestu, što je u startu propala varijanta. Šteta za čoveka s toliko tolerancije i razumevanja, jer ne zaslužuje da se nađe na nesigurnoj političkoj vetrometini.

Pitanje je zašto DS nije bolje rangiran. Odgovor bi mogla da pruži vrhuška te stranke u Boru koja je nizom poteza ( od bespotrebne smene svojih direktora do zatvaranja za javnost) izgubila puno od autoriteta i moći. Ekipa “žutih” pokazala se neuspešnom i u strategiji stvaranja uslova za zdraviji ambijent u TV Bor dopustivši otvorene prozivke na račun uredničkog tima, što je svima kristalno jasno, sem, izgleda, njima samima. Jer, nešto što zaista ne “drži vodu” ne može ni da opstane bez obzira na svu drskost i bahatost pojednih političkih, i još nekih, lidera. Štaviše, nije li reč o kriminalnim radnjama pošto je uzdrmana ( ili je nema ) institucija glavnog urednika, najodgovornijeg pred zakonima. Čudno je da uopšte može da postoji jedna takva kuća bez “glave”, što zakon izričito ne dopušta. Ogroman deo odgovornosti za takav neodgovoran odnos pada na vladajuću koaliciju na čelu sa DS, možda i URS. Ako sad nije krajnje vreme da isprave te neviđene propuste i greške, kad će onda. I čemu sve to, kome u interesu? I Saša Perišić da nekim slučajem dođe do poslaničkog mesta ne bi, ni u novoj vlasti, mogao da opravda ovakve “nemoguće misije”. U međuvremenu, DS je u našoj, javnoj TV povukao još jedan ishitreno-nelucidan potez, verovatno i jedini preostali.

Može li Srbija sa ovakvim političko-zamrznutim slalomima izdržati? Bor je, bar do pre nekih mesec-dva-tri, bio hit dana u miljeu prosperiteta i lepšeg gradskog i prigradskog života, šta je to danas. Zar je toliko bitno zaposliti dvoje u Opštinu, jedno iz G-17, jedno iz DS, na brzinu i u jeku kampanje, kao da smo obnevideli da to narod gleda. Zašto gospoda Puljecević, doktori GOLUBOVIĆI i  još neki, ne vide kuda im plovi brod. I njima i nama. Valjda smo NAŠI.

Share

Ostavite odgovor