Negotinka na evropskom tronu u Briselu

Bor, Negotin, 22. mart

Dr Gordana Popović, sa srpskim i austrijskim državljanstvom,dobila prestižnu nagradu za uspešno rukovođenje projektima u Briselu

Autor: Stojan Todorović

Dr Gordana Popović, kći uglednih Negotinaca Aleksandre i Tomislava Petrovića, dobila je ovih dana u Beču prestižno priznanje vlade Austrije i nacionalne televiѕije ORF, nagradu MIA, za sve što već dve decenije, kao ugledan naučnik, čini predstavljajući Austriju u svetu. Sa diplomom negotinske Gimnazije i beogradskog Elektrotehničkog fakulteta obrela se u Beču 1992, tamo već 1995.godine postala doktor tehničkih nauka i ekspresno se dokazala kao predavač i istraživač na tamošnjem Tehničkom univerzitetu. A zatim se, kao predstavnica Austrije, 2002.godine, preselila u Brisel, da tamo rukovodi projektima u Evropskoj komisiji. .

Na prijemu povodom prestižnog priznanja Gordani Popović lično je čestitao i predsednik Austrije Hajnc Fišer, a telegrami- čestitke stigli su joj i iz rodnog Negotina, zatim od supruga Petra Popovića, šahovskog velemajstora i našeg dugogodišnjeg reprezentativca kao i od Gordaninih i Petrovih sinova Milana(25),Aleksandra (23) i Pavla (13).

Zahvalna Austriji i svekrvi

Slavodobitnica se neposredno, biranim rečima, zahvalila najpre visokim predstavnicima austrijske vlade, a potom i svom bratu Draganu Petroviću(48) i njegovoj suprizi Tatjani( imaju Danicu i Nevenu) koji kao elektroinženjeri rade u Beču.A sa ostalima će se radovati ovog leta kad ponovo stigne na odmor u Srbiju i poseti muževljevu rodbinu u Novom Sadu, majku i oca u Negotinu i drage ljude u majčinom rodnom selu Orešcu, kod Knjaževca.

U izjavi koju je poslala  negotinskim medijima posebno je naglasila da nagradu( koja se dodeljuje najuspešnijim ženama koje nisu rođene u Austriji) posvećuje svojoj nedavno preminuloj svekrvi Mariji Popović iz Novog Sada.Zato, veli, što je bila stub porodice Popović u Beču osam godina.(„Da nije bilo nje ne bih mogla da uradim ni deo onog što sam postigla“).

Novom susretu sa Gordanom u njenom negotinskom zavičaju obradovaće se i negotinski studenti koji preko tamošnjeg Kolasrpskih sestara dobijaju stipendiju.Tim Kolom od 1995.godine rukovodi(ona  je i obnovila njegov rad) Gordanina majka Aleksandra, popularna Cana,ugledna učiteljica i bibliotekarka u penziji.Gordana šalje Kolu svoje honorare koje dobija kao članica naučnog saveta Univerziteta u Salcburgu i kao predavač na univezitetima i fakultetima na Malti, u Cirihu, Minhenu, Liježu, Darmštatu…Sa 11000 evra darovala je nedavno i osnovce u majčinom rodnom Orešcu, a mlade uspešne zadrugare iz knjaževačke osnovne škole „Dimitrije Todorović Kaplar“ povezala je sa vršnjacima u Beču.

Koliki je ugled ove Negotinke u svetu pokazuje i to što ona  od 2010.godine koordinira timom za budžetiranje projekata u Evropskom savetu za nauku u Briselu. U tom budžetu ima 7,5 milijardi evra kojim se finansira visoko naučno istraživanje.

Bakine Bečlije vole Srbiju

Gordanina majka Aleksandra(71) i otac Tomislav(81) proslavili su Gordaninu nagradu u Negotinu s prijateljima i rodbinom. Srećni su, kažu, što je Gordana uspešna u svakom pogledu i što ima „vanserijskog“ muža i tri zlatna sina.Svi su u porodici poliglote( govore tečno nemački, engleski i francuski) i što su uspešni poslovni ljudi, studenti i đaci. Njihov mali Negotin ,kažu u šali, dao je austriji tri vrhunska srpska elektroinženjera. Gordanini  i Petrovi sinovi Milan i Aleksandar završvaju univezitete u Kembridžu i Beču(medicina i tehnologija), a najmlađi Pavle  Međunarodnu školu u Briselu.

Unuci su, veli baka Cana, radni i uporni na dedu Tomislava, poznatog negotinskog i srpskog ginekologa koji je, pored beogradske , završio i specijalizaciju u Nemačkoj. Tamo je i radio deset godina i od njega je Gordana najpre dobro naučila nemački. Tomislav je odavno i naš istaknuti stručnjak u problemskom šahu, a šahovski velemajstor Petar Popović (tada prvak SFRJ) upoznao je buduću suprugu Gordanu kada je bio njen trener u beogradskom Partizanu. Bila je treća omladinka u Srbiji. . .

Staru učiteljicu, dobru baku Canu, ipak najviše raduje što su joj svi unuci dobrog zdravlja, što vole Srbiju i perfektno govore srpski. Jesu odrasli u Beču, ali su ih roditelji lepo vaspitali. Imaju i lepa srpska imena . . .

Share

Ostavite odgovor