NEISPRAVNA MERNA STANICA ZA AEROZAGAĐENOST U BREZONIKU

Bor, 22.mart

Ministarstvo  životne sredine i rudarstva, Oliver Dulić, Agencija zaštite životne sredine – zahtev za  dovođenjem  Automatske merne stanice za monitoring vazduha  u Brezoniku u prethodno ispravno stanje.

Automatska stanica za monitoring  kvaliteta vazduha u Brezoniku kada su visoke prekomerne  koncentracije sumpordioksida  veće  5 puta od maksimalno dozvoljenih  graničnih vrednosti  blokira  i u narednih sat vremena ne registruje   vrednosti sumpordioksida. Kolona u grafičkom prikazu satne prosečne koncentracije sumpordioksida je prazna. Građani Brezonika su uskraćeni za prave informacije  o visini zagađenja  vazduha.U prethodnim godinama ova automatska stanica je izmerila i do sto   puta veće koncentracije sumpordioksida od maksimalno dozvoljene  a sada blokira  merenje na  pet puta veće koncentracije.

Zahtevamo da se  osposobi automatska stanica  za monitoring vazduha u Brezoniku kako bi mogla da registruje tačne vrednosti koncentracije sumpordooksida.

Zahtevamo da se  merenje vrši kao ranije na svakih 15 minuta,  jer na taj način građani Brezonika mogu  organizovati  svoje aktivnosti  i reagovati na najbolji način  u cilju očuvanja zdravlja. Zahtevamo zvučno oglašavanje u onom trenutku kada instrument blokiraju visoke koncentracije  sumpordioksida.

Sam naziv ministarstva  životne sredine  ukazuje da nam je životna sredina prioritet i  da će ministarstvo reagovati  u cilju očuvanja zdravlja građana.

Ekološki savez Ekoagende 7/1935  

Predsednik Odbora Ekoagende  za Brezonik, Slaviša Karabašević

Share

Ostavite odgovor