U OPŠTINI BOR VLAST JE IZGUBILA KOMPAS

Bor, 22. mart

Saopštenje DSS Bor

Zašto u Boru sijalice sijaju i danju? Vodovod je u problemima do guše. Zašto vlast postavlja sebe iznad zakona? Javnost rada je priroritet

Aktuelna Vlada Republike Srbije je izgubila bitku sa cenama.  To neće, nažalost, pogoditi vladajuću strukturu već običan narod koji pod naletom poskupljenja i nakaradne ekonomske politike trpi i ćuti.  Životni standard se za četiri godine pod ovom vlašću potpuno urušio.

U Opštini Bor vlast je izgubila kompas. Za nju blokada  javnih preduzeća nije problem. Da li zbog bahatosti i nedomaćinskog ponašanja ili iz neznanja pojedinih činioca vlasti, svedoci smo sunovrata javnog sektora u gradu. Dugovi javnih preduzeća su sve veći. Bor je među retkim gradovima u kojima javna rasveta radi i danju.  Niko od čelnika se tim povodom nije oglasio. A istina je da je Direkciji za izgradnju zabranjeno potpisivanje ugovora sa ovlašćenim preduzećem o održavanju iste. Da li će možda JKP ,Vodovod moći da radi taj posao. Pored svih muka sa kojima se ovo preduzeće suočava. jedna od njih je i blokada ra;una.

DSS kroz Program razvoja Srbije 2012-2017. godine na sveobuhvatan način tretira ovu problematiku koja je slična u celoj zemlji. Buduća Vlada moraće zajedno sa lokalnom samoupravom da radi na ozdravljenju javnog sektora. Na povećanju efikasnosti lokalne samouprave. Zastarela infrastruktura (vodovodna, toplovodna i kanalizaciona mreža) mora se obnoviti. Putna infrastruktura u gradu i selima mora biti prioritet.

Aktuelna vlast je pokazala kako ne treba raditi, postavljajući sebe iznad zakona, gradeći objekte neplanski bez ikakvih urbanističkih akata. DSS smatra da vlast mora prva poštovati zakone i skupštinske odluke. Javne službe moraju jednako  tretirati sve građane. Javnost rada i posvećenost rešavanju stvarnih problema u  našoj opštini  mora biti prioritet. Prvi smo ukazali na velike probleme sa kojima se suočavaju preduzetnici u gradu (firmarine i dr.)

Program razvoja Srbije 2012-2017. godine koji je uradio Ekonomski savet DSS na prvo mesto prioriteta stavlja otvaranje i razvoj proizvodnih preduzeća i razvoj poljoprivrede. U tu svrhu DSS predviđa  stvaranje komunalno uređenih zona uz glavne puteve,  uvođenje većeg  broja podsticajnih mera, kao što je oslobađanje plaćanja poreza na dobit u prve 3 godine za proizvodna preduzeća i preduzetnike. Opština mora 10odsto budžeta da izdvaja za razvojne projekte i mala i srednja preduzeća i preduzetnike (MSPP).

DSS smatra da su poljoprivreda i prehrambena industrija velika izvozna šansa Srbije. Afirmacija zadružnog pokreta i zadrugarstva mora biti prioritet. Ulaganjem u selo zadržali bi mlade na selu i smanjili migraciju u velike gradove. Iz budžeta Opštine Bor se preko Fonda za poljoprivredu mora izdvojiti mnogo više sredstava za selo. Pokazalo se da u uslovima krize mnogo bolje prolaze one države kojima je  razvoj proizvodnje prioritet, a ne usluge.

Nova industrijalizacija za nova radna mesta!

Za Srbiju-znaš zašto!

Opštinski  odbor DSS Bor

Share

Ostavite odgovor