BOLJE JE ULAGATI U MAJDANPEK

Bor, 23. mart

Da li je bespotrebno ponovno otvaranje Rudnika bakra Cerovo

Autor: M.C.

Skupština Rudnika bakra Bor  odlučila je početkom ovog meseca da se obnovi proizvodnja u pre 12 godina, zbog nerentabilnosti, napuštenom  Rudniku bakra Cerovo i da se u te svrhe uloži 30 miliona evra. Sredstva će biti obezbeđena iz sopstvenih rezervi i kredita. U obrazloženju odluke stoji da je reč o jednom od najkvalitetnijih istraženih ležišta rude bakra. S obzirom da je RTB Bor u restruktuiranju (još od 2002. godine), Agencija za privatizaciju odoborila je ovu investiciju.

Kako smo saznali iz najstručnijih i najkompetenijih izvora, ponovno otvaranje Cerova je – promašaj. Jer, navodi naš izvor, bolje bi bilo da je investirano u majdanpečko ležište Južni revir kako bi se popunili kapaciteti njihove flotacije i povećala preko potrebna proizvodnja. Obe borske flotacije imaju dovoljno rude iz rudnika Veliki Krivelj, pa je aposlutno bespotrebno otvrati novi rudokop. Kada Cerovo proradi, moraće da  se smanji sadašnja proizvodnja u Velikom Krivelju od 10,5 miliona tona rude godišnje kako bi se koristila ruda iz susedenog Cerova.

-U Krivelju je proširen kop na još oko 100 hektara, tako da je rude dovoljno za preradu. Postoji mogućnost i na povećanje rude i do 12 miliona tona godišnje, što je garantovano dovoljno da flotacija danonoćno radi-smatra naš izvor dodajući da ne bi smetala šira naliza i stručna rasparava, jer u vreme besparice ulagati ogroman novac u nedovljno ispitan “teren” nije lako prihvatljiva odluka. Ima i stručnjaka koji strahuju i od eventualnog znatnijeg pada cene bakra narednih godina, što bi dovelo do katastrofalnih posledica.

Nije na odmet napomenuti i da je RTB Bor, kako je saopšteno u poslovodstvu te kampanije,  domaćim i stranim poveriocima dužan oko 980 miliona evra.

Share

Ostavite odgovor