„Cerovo“ bi da kopaju sami

Bor, 26. mart

Skupština rudnika bakra „Bor“ donela odluku o investiranju 30 miliona evra. Engleski investicioni fond odustao od kredita. Čeka se stav Agencije, pišu Večernje novosti

Skupština Rudnika bakra „Bor“ (RBB), iz sastava RTB „Bor“, donela je odluku o investiranju 30 miliona evra za ponovno otvaranje basenskog rudnika bakra i zlata „Cerovo 1“, u kome je proizvodnja, zbog niske cene bakra obustavljena 2002. godine.

Po zapisniku sa sednice Skupštine RBB u koji su „Novosti“ imale uvid, taj posao je najpre trebalo da se finasnsira kreditom engleskog investicionog fonda „RK Majn“ iz Londona, na šta je saglasnost dala i Agencija za privatizaciju. Sa Englezima je bilo utanačeno i da kredit počne da se vraća tek po otvaranju rudnika „Cerovo 1“ u kome ima oko 14 miliona tona rude bakra i zlata.

Zajam je bio odobren na tri godine, uz godišnju kamatu od 4,4 odsto i uslov da RTB „RK Majnu“, tokom naredne decenije, prodaje bakar po berzanskim cenama. Međutim, iz još nepoznatih razloga, čelnici „RK Majna“ odustali su od davanja kredita RTB. Slično se dogodilo i sa multinacionalnom kompanijom „Glenkor“, jednom od najmoćnijih rudarskih korporacija na svetu, sa kojom je pre dve godine, maltene, sve bilo utanačeno da uz strateško partnerstvo sa „Borom“ aktivira „Cerovo“ i u taj posao uloži 120 miliona evra.

Predstavnici „Glenkora“, takođe iz nepoznatih razloga, iznenada su odustali od tog posla. Sada kad je i „RK Majn“ povukao odobrenje o davanju kredita, Skupština RBB donela je odluku da se „Cerovo“ aktivira sopstvenim sredstvima tog preduzeća, kao i iz kreditinih zaduženja.

Međutim, da li će do aktiviranja „Cerova“ ponovo doći, opet zavisi od Agencije za privatizaciju, koja iznova, budući da je RTB „Bor“ još u postupku restrukturiranja, mora da odobri investiciju od 30 miliona evra.

REZERVE

PO preliminarnim procenama, ukupne rudne rezerve u kompleksu „Cerova“ su procenjene na 120 miliona tona. Odatle bi se preradom u naredne dve decenije moglo dobiti oko 350.000 tona bakra, 18 tona zlata i gotovo 120 tona srebra.

Share

Ostavite odgovor