);

NE ZABORAVLJA SE CRNOVRŠKA EPOPEJA

Bor, 2. april

Autor: M. C

Foto: Bora Stanković

Prvi april, Dan omaldinskih radnih akcija, i ove godine svečano je obeležen u Boru. Bivši i sadašnji akcijaši okupili su s kraj akcijaškog spomenika na Crnom vrhu, gde je u zimu 1945. započeta prva naša savezna omladinska radna, ratna akcija. Među delegacijama boračkih organizacija koje su se pobratimile i prisno sarađuje sa srodnim organizacijama iz 15 gradova u republici, bili su i predstavnici Opštine Bor, policije i Vojske Srbije.

Više desetina akcijaša i gostiju svečanosti potom je, na Borskom jezeru, u krajoliku Doline mira, prisustvovalo otvaranju izložbe skulptura u drvetu borskog umetnika Milorada Antića Pirketa.

U Domu kulture, na prigodnom skupu, odata je pošta bivšem komandantu Zaječarske brigade na “Crnom vrhu 45”,  Jovanu Žikiću, kao i potpukovniku Svetozaru Šutuloviću iz Bora. O njima je govorio Momčilo Radisavljević, predsednik SUBNOR-a Bor, dok je Brana Filipović, predsednik Okružnog odbora SUBNOR-a Bor podsetio na crnovršku epopeju u zimu 1945. Živorad Mitić, predsednik Upravnog odbora Udruženja građana “Crni vrh 45”, pozdravio je stare akcijaše u ime njihovih naslednika koji su protekle tri godine radili na ozelenjavanju goleti u opštinama Bor, Negotin i Kladovo.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !