);

Poljoprivreda- velika izvozna šansa i nacionalni interes

Bor, 6. april

Srbija je po procentu obradivih površina (4.225.203 hektara ili oko 50 odsto), po broju stanovnika koji se bave poljoprivredom (oko 500 hiljada direktno) i učešću poljoprivrede u stvaranju BDP od preko 10 odsto, agrarna zemlja.

Umesto  da se to iskoristi i  pretvori u veliku izvoznu šansu aktuelna vlast je svesno ili nesvesno   poljoprivredu i prehrambenu industriju dovela na najniže grane.

Postavlja se pitanje  da li  uvoznički lobi ima svoju  ulogu u tome?!

Stranke vladajuće koalicije se poljoprivrede sete samo pred izbore. Građani su svedoci naprasne ljubavi Predsednika i njegovih ministara prema štalama, njivama, plastenicima… A gde su bili u prethodne četiri godine? Šta je garancija da, kao i pre četiri godine, posle izbora neće zaboraviti na izrečena obećanja?!

Prioritet programa DSS-a je da vrati izdvajanja za poljoprivredu na nivo viši od 5 odsto budžeta Republike Srbije, jer su od 2009-2012 duplo smanjena od dolaska aktuelne vlasti. Takođe, obnova zadrugarstva i mreže otkupnih stanica je prioritet.

Takođe, moraju se uvoditi zaštitne mere u poljoprivredi imajući u vidu da danas naša poljoprivreda nije konkurentna, jer srpski seljak ne može izdržati konkurenciju iz EU gde se poljoprivreda subvencioniše sa 10 puta više sredstava.

Sagledavajući primere Bugarske, Rumunije i drugih zemalja koje su ušle u EU može se videti da su one svoju poljoprivredu uništile jer je nisu na vreme zaštitili. Danas ove zemlje većinu proizvoda uvoze. Srbija ne sme sebi to dopustiti.

DSS će uvesti sledeće mere u oblasti poljoprivrede:

1. Promena načina dodele subvencija zavisno od veličine zemljišta u posedu gazdinstva tako da vlasnik do 10 hektara dobija pun iznos subvencije, dok bi vlasnici do 20 hektara dobijali polovinu maksimalnih subvencija po hektaru, a vlasnici do 30 hektara trideset odsto od visine subvencija.

2. Primena kvalitetne klase zemljišta u određivanju visine subvencija kako bi došlo do izjednačavanja položaja poljoprivrednika u svim delovima Srbije.

3. Primena kriterijuma za dodelu diferenciranih subvencija, zavisno od vrste gajene kulture, kako bi se izbegla linearnost subvencija;

4. Utvrđivanje otkupnih cena bar dva meseca pre početka žetve ili berbe i blagovremeno informisanje poljoprivrednika.

5. Premije isplaćivati nezavisno od organizacionog ili svojinskog oblika proizvođača. Srpskom agraru su potrebni kako veliki tako i mali poljopruvredni proizvođači, s tim da porodična gazdinstava do 4 – 5 ha zemlje, treba dodatno stimulisati premijama ako se bave intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, pre svega, povrtarstvom, voćarstvom i živinarstvom.

6. Uvesti mogućnost da se subvencionisanje ulaznih troškova  isplaćuje preko zadruga ili drugih oblika organizovanja, za sva neregistrovana porodična gazdinstva koja ugovaraju proizvodnju i nabavku inputa uz pomoć zadruga. Takođe subvencionisanje ovih ulaznih troškova je potrebno obezbediti i nižim stopama poreza (PDV) na: dizel-gorivo (D-2) za poljoprivredu, kao i za određenu opremu i rezervne delove

Ispunjavanje ovih ciljeva će dovesti do obnove i demografskog razvoja seoskih   područja. To je nacionalni interes Srbije.

Pozivamo građane da 6. maja izađu na birališta i zaokruže broj 6.

Za Srbiju! Znaš zašto!

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !