);

SRBIJA ĆE OSNOVATI 1.000 SPORTSKIH ŠKOLA

Bor, 18. april

Nenad Borovčanin, profesionalni prvak Evrope u boksu, pravnik i kandidat za narodnog poslanika

Autor: B.Filipović

Da bi se mladi što lakše i što pre oslobodili najgorih poroka, a to je droga i alkohol, moramo se masovno vratiti sportu. Na taj način spasili bi naciju, odgajali i vaspitavali decu u školama sporta, a ne u sumnjivim kafićima, klubovima i  na ulici. Neophodno je osnovati najmanje 1.000 škola sporta u kojima mladi do 19 godina ne bi plaćali školarinu kako vreme ne bi provodili u beznačajnim sedeljkama ili baveći se kriminalom. Srbija ima talentovanu omladinu, tradicionalno opredeljenu za sport i taj resurs mora da se iskoristi kako valja i treba. Pojedini sportisti proslavili su svoju zemlju i doneli sreću sebi i svojoj porodici. Još je korisnije što više mladih uključiti u sportski život od malih nogu-rekao je Nenad Borovčanin, profesionalni bokserski prvak Evrope, diplomirani pravnik i kandidat SPS-a za narodnog poslanika na tribini u Boru.

Borovčanin je smireno, često propraćen gromkim aplauzima, odgovarao i na mnoga pitanja, pa čak i na “provokaciju” zašto se opredelio za politiku i da li je srećan zbog toga?

-Hoću da se istaknem i na tom polju. Novac i imetak nisu razlog. Sve što sam postigao niko mi nije pomogao sa strane. Sam sam učio, trenirao, osnovao porodicu, naučio sam da se borim i da prevazilazim sebe. Veliki borac je i lider SPS-a. Kada sam nedavno polazio da “osvajam Evropu” Dačić mi je poklonio srpsku trobojku da se ogrnem ukoliko pobedim. Taj gest puno mi je značio. Ako postanem poslanik, trudiću se da opravdam poverenje naroda, ne samo mojih Lozničana. Ipak, moja najveća pobeda je zdrava i prava porodica, supruga i sin. Nastavljam da se školujem na Megatrend univerzitetu. Učiniću i sve da osnujemo škole sporta. U tom poslu potrebna je ogromna pomoć ne samo socijalista. Kad zatreba svi bi trebalo da smo celina, jedna duša, složna Srbija.

Jesu li bokserska braća Kličko najveći uzor?

-Sa njima treniram. Oni mi u svemu pomažu. Obojica su doktori nauka. Od njih mogu mnogo toga da naučim, posebno kako se treba bori, i davati sve od sebe, za svoju zemlju.

Boks je u Srbiji odavno u zapećku?

-Jeste i ta nepravda morala bi da se ispravi. U Boru su obećali da će vratiti staru slavu i tradiciju. Entuzijasti poput Ristića, braće Kačar, Dragana Vasiljevića žele da  pomognu svim srcem kako bi  plemenita veština zauzela staro mesto. Šteta je što gradovi kao što je Šabac, Prokuplje, Jagodina, Požarevac, pa i Beograd nemaju klubove i ligaško takmičenje. Mladi bi se vratili u ring i izgarali, nadmetali se sa najhrabrijima. Trenirali bi svaki dan, ne bi se predavali porocima. Stručnjaci postoje, ima volje i mogućnosti.

Hoće li i manja mesta u Srbiji biti domaćini važnijih profesionalnih mečeva?

-Ovog vikedna naš Piperski sa Bugarinom odmerava snage na spektaklu u Zaječaru. Obećao sam da ću i ja doći u Borski ring. Najvažnije je da se krene u “gradnju” 1.000 sportskih škola kakvima će se Evropa diviti.  Možemo mi to, još kako.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !