);
Breaking News

DAN KAD SU TURCI PREDALI KLJUČEVE SRPSKIH GRADOVA

Bor, Kladovo, 21. april

Ovaj dan dostvojanstveno je obeležen u Kladovu i tvrđavi Fetislam

Autor: B.Filipović

Kladovo je, i ove godine, 19. aprila, na simboličan način, dobilo ključeve  i postalo slobodan grad bez turske vlasti, zavijorila se, još jedanput, stara srpska zastava na zidinama tvrđave Fetislam, učenici Tehničke škole obučeni u nošnje iz 1867. godine, pročiali su ferman turksog sultana Abdul Azisa II i označili da su Beograd i ostali srpski gradovi konačno, posle viševekovnog ropstva, u rukama Srba.

Nije to bila velika svetkovina, ali je mnoge ganulo sećanje na taj dan i događaj kada je knez Mihalo “javio narodu da je, nakon razgovora svog izaslanika Filipa Hristića na egleski dvor, uspeo dobiti da se Turci isele iz Srbije sem Beograda, Šapca, Smederava i Kladova u kojima će ostati samo turske vojne posade, a da se gradovi Užice i Soko kod Ljubovije poruše”. Nije dugo potrajalo, a već 22. aprila, zauzima se i Šabac, potom Smederevo, a 26. aprila i Kladovo-Fetislam. Tog dana organizovana je i veličanstvena proslava za koju je Jovan Jovanović, pisac knjige “Kladovo i okolina” zabaležio da “takvog veselja do tada i od tada” nije bilo. Konačno je iz Fetislama isterano svih 172 Turčina sa svoje 43 porodice.

Savez potoma ratnika 1912-1920. i opština Kladovo, od pre šest godina, ponovo, sa opštinama Smederevo, Beograd, Užice i  Ljubovija, obeležava taj veliki datum.

-Priredili smo vrednu izložbu dokumenata i skica o sve četiri tvrđave, organizovali smo prijem kod opštinskih zvaničnika i na Fetisalamu sa đacima i njhovim nastavnicima istorije priredili prigodan program. Toliko se moglo. Ove godine nisu stigli iz Beograda i Šapca, imali su preča posla, ali svetkovina nije izostala. Izdali smo i promovisali knjigu našeg publisciste Višeslava Živkovića o tim sudbonosnim događajima potkraj 19. veka-priča Radovan Arežina, predsednik Skupštine opštine Kladovo.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama