);

Dan Vojske Srbije

Bor, 23. april

Foto: V. Jojić

Drugi srpski ustanak, danas je obeležan   na centralnoj svečanosti u Leskovcu, uz učešće većeg broj pripadnika Dan Vojske Srbije, koji se obeležava u znak sećanja na 23. april 1815. kada je počeo vojske i nalet avijacije.

U defileu je  učestvovao veliki broj pripadnika vojske iz raznih jedinica i studenata Vojne akademije, a građanima je pružena prilika da se upoznaju sa osposobljenošću pripadnika Garde i Specijalne brigade kao i sa naoružanjem kojim raspolažu, javlja Tanjug.

Odražan je  i nalet većeg broja borbenih aviona i helikoptera iz sastava Vojske Srbije, kao i izložba u centru Leskovca, a građanima je služen i vojnički pasulj.

Svečanosti su prisustvovali vršilac dužnosti predsednika Republike Slavica Đukić-Dejanović, ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba VS, general-potpukovnik Ljubiša Diković, i predstavnici državnog i vojnog rukovodstva.

U Beogradu je 23. aprila, povodom Dana VS, obavljena počasna paljba sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa na savskoj terasi na Kalemegdanu.

Povodom Dana Vojske načelnik Generalštaba Ljubiša Diković ocenio je da je vojska ponos Srbije i čvrst bedem protiv terorizma.

Za današnji „Press“ general Diković je istakao da je vojska spremna za izvršenje svih zadataka koje Srbija pred nju stavi.

„Situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti (prema Kosovu) je stabilna, sa mogućnostima usložnjavanja. Naše procene su da može doći do pokušaja prelivanja terorizma, ali imamo snage da to sprečimo“, rekao je Diković.

On je istakao da Vojska Srbije ima jasnu perspektivu daljeg razvoja i naveo da je pre četiri meseca, kada je stupio na funkciju načelnika Generalštaba, zatekao dobro stanje.

„Vojska veoma dobro funkcioniše, ali reforma nije završena. Uslovi se neprekidno menjaju, a vojska mora da se prilagođava i da prati savremene trendove“, dodao je šef Generalštaba srpske vojske.

On je naveo da je od 2009. godine do danas u VS zaposleno više od 6.500 ljudi, od čega su 14 odsto žene, kao i da je 67 pripadnika VS trenutno u pet misija UN i jednoj misije EU – u Liberiji, Kongu, Obali Slonovači, Libanu, Somaliji i na Kirpu.

Kao prioritete u narednom periodu, Diković je naveo opremanje savremenim naoružanjem i opremom, razvoj sistema obuke, dalje unapređenje regionalne i vojne saradnje i učešće u mirovnim operacijama UN i EU.

Danas je i u garnizonu Vojske Srbije  u Zaječaru održana svečanost povodom Dana  Vojske Srbije kojoj su prisustvovale delegacije opštine Bor i SUBNOR-a Bor.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !