);
Breaking News

DIREKTOR RTB BOR SAVETUJE NOVU VLADU-„UVEZITE MENADŽERE IZ SAD“

Bor, 30. april

„Upustva“ Blagoja Spaskovskog novoj vladi Srbije kako i šta treba da radi, čak i u oblasti poljoprivrede, preneo Tanjug.

Ne znači li to da će RTB Bor uskoro tražiti i novog menadžera, a ovaj aktuelni će unapred da „posavetuje“ ko bi to mogao da bude, samo da nije iz neke naše naučne kuće…

Za one koji poznaju (ne) prilike u Boru, to je providan trik u koji se uplela i državna agencija. Zato i objavljujemo ovaj „Tanjugov“ pretprvomajski „proglas“.

BOR -Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Blagoje Spaskovski ocenio je da nova vlada treba više pažnje da posveti razvoju poljoprivrede, energetike i rudarstva, a onda će prateća industrija početi da se razvija znatno bržim tempom.

Model koji treba da primeni nova vlada je da garantuje za kredite za revitalizaciju velikih sistema, kao što je to učinila u slučaju RTB Bor i to od rudarstva do metalurgije, kazao je generalni direktor Spaskovski za Tanjug i naglasio da to može biti pravi model razvoja velikih korporacija u državi Srbiji.

„Ja zato predlažem novoj vladi da ovaj model iskoristi kod mineralnih resursa, kod velikih poljoprivrednih kombinata, zato što je vlada krenula sa pravim opredeljenjem, da je budućnost razvoja Srbije poljoprivreda na prvom mestu, a onda rudarstvo i energetika“, rekao je prvi čovek RTB.

Javni konkursi za menadžere

Spaskovski je takođe mišljenja da vlada, zbog operativnijeg rada, treba da ima mnogo manji broj ministara, ali sa ojačanim Ministarstvom za privredu i ekonomiju.

Primarna uloga tog ministarstva bila bi da privuče što više stranih korporacija, da u Srbiji podižu postrojenja i bave se proizvodnjom, a poseban zadatak tog resora bio bi da se bori za ukidanje zakonskih prepreka koje usporavaju priliv investicija i dolazak firmi iz inostranstva.

Spaskovski je preporučio da se ubuduće raspisuju javni konkursi za menadžere, kako javnih, a naročito velikih državnih preduzeća, poišto smatra da je postavljanje kadrova po partijskoj pripadnosti „totalni promašaj“ i „vodi i privredu i javna preduzeća u propast.“

Prvi čovek RTB takođe smatra da bi prilikom izbora menadžera trebalo ukinuti ograničenje da oni moraju biti državljani Srbije i omogućiti da oni dolaze i iz inostranstva.

„Ukoliko su Sjedinjene Američke Države mogle 1930-ih da pozivaju menadžere iz celog sveta, pa što smo mi manje pametni od njih, da ne pozovemo i platimo prave menadžere, ali da Srbija krene napred, zapošljava radnike, stvara veći dohodak, puni budžet i diže standard radnim ljudima“, mišljenja je Spaskovski.

Za reformu školstva i instituta

Spaskovski se založio i za reformu visokog školstva, kako bi domaći univerziteti obrazovali prave menadžere u privredi, sa specificnih fakulteta kao što su poljoprivredni, rudarski ili elektrotehnički, odsek za energetiku.

Prema Spaskovskom, nova vlada bi, takođe, trebalo da izvrši reformu instituta i institucija koje su prevaziđene, a za jednu naučnu oblast postoje na 10 ili 15 mesta u Srbiji.

„Srbija više ne može da se bavi fundamentalnim naukama, jer se time bave velike sile, bogate zemlje, kakve su SAD, Rusija i zemlje Evropske unije (EU)“, primetio je Spaskovski.

Generalni direktor RTB Bor založio se da vlada učini sve, „kako vrata koja su otvorili i otštkrinuli, potpuno otvore i priđu EU“.

„Ne zbog toga, da bi smo vikali da smo u EU, nego zbog toga, što ćemo stvoriti veće tržište“, rekao je Spaskovski, ocenjujući da je ekonomska kriza izazvana ne time što nije bilo para, nego što nije bilo tržišta, pa su se onda pojedine fabrike gasile.

„Ja verujem u ovakvu konstrukciju vlade zato i stojim iza ovakvih predloga“, poručio je Spaskovski.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !