);

PRVI JE MAJ. ŽIVELI IZBORI, NA ČELU SA NJIM!

Bor, 30. april

Autor: Aleksa Garić    

Kada je Aleksandar Vučić, na konferenciji za medije u Beogradu, javno rekao da u Boru izbore nije dobila ni jedna stranka, nego Blagoje (Sosa) Spaskovski, direktor RTB Bor, apsolutno je bio u pravu. Ovi izbori opet će, očigledno je, biti u rukama g-dina Spaskovskog. On je javno podržao DS i Borisa Tadića (pogledaj sajt borskog DS-a) i to zajedno sa g-dinom Nikolićem Roljom iz njegovog poslovodstva. Od trenutka kada je, pre neki dan, opovrgnut demanti Dinkićevog URS-a da je Spaskovski i dalje njihova uzdanica, ovaj kontraverzni polupolitičar sa puno partija iza sebe,  još jedanput skreće pažnju na sebe – sad ne kao interpretator popularne pesme „Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“. Nije bitno kako se snalazi za pare, ali Bor će do Đurđevdana, ali i kasnije (očekuje se drugi krug predsedničkih izbora), bar dve, tri nedelje, biti veliko gradilište. Već se radi i „šminka“ na sve strane. Sve se čini da se opravda nova politička – ne glumačka – uloga (i onaj zagrljaj sa Tadićem i Jeremićem ispred Doma kulture, pred oko 300 pristalica). A ako Dinkić ne pređe cenzus i ne pomogne „žutima“, nije ni bitno. Mogu oni i bez njega. U igri su razne kombinacije i –mogućnosti. Kao da se ranije ništa nije dešavalo, jer, bez ikakve logike, Spaskovski potpisuje podršku Tadiću sa mesta predsednika Opštinskog odbora G-17 Bor, a ne kandidatu svoja partije. Naprosto, nemoguća misija, sem u ovom slučaju.

Zašto ovo obraćanje čitaocima? Najpre zato što Spaskovski danas ovde predstavlja celu radničku klasu i najveći deo političkog kapaciteta. Njemu se većina klanja i, bar javno, podržava ga i sluša kao Gospoda, ne gospodara. Kad je Tadić dolazio ispred Doma kulture i kod fontane, nije ga pozdravio predsednik lokalnog DS-a, nego On, kad je Dačić dolazio u Policijsku upravu, opet je On bio glavni, a ne Žikić, kad je Jorgovanka Tabaković dolazila pre dva meseca u „Albo“ na Festival blogera, ON je vazda bio uz Nju, kad dođe Toma Nikolić, svejedno je da li će biti On ili Milinko Živković uz Njega, kad je Dinkić dolazio, On se slikao s njim, nisu se odvajali, čak su i spotovi pravljeni (sad ih nešto nema na TV).  Ovi Koštuničini i još poneki nisu mu ni bitni, jer su daleko od vlasti. Da ne diramo dalje u izborni osinjak…

Ipak, u celoj toj gunguli i nedoslednosti, prevrtljivosti, neistinama i obmanama, ima i nečeg mnogo dobrog: Bor će dobiti lepši izgled i neke važne objekte. I zato je uloga Spaskovskog Direktora ogromno važna za ovaj grad. Trudi se, pa makar mu i zamerili, ali, zasad, gura i pomaže i kome treba i ne treba. Bitan mu je mir u kući.

Da li će, nakon svih ovih uzetih ogromnih kredita, neplaćenih računa iz prošlosti i zvaničnog  ertebeovog duga od 980 miliona evra, i mogućeg – jednog dana – pada cene bakra, tek kasnijih izdataka za održavanje raznih „dekoracija“, biti para, to će neko drugi morati da razmišlja. Setimo se gradnje velelepne „Kapije Bora“ pred negdašnje izbore, ni do danas nije u funkciji. Setimo se minule zime i prokišnjavanja krova Sportskog centra, setimo se decenijskog urušavanja Borskog jezera, setimo se užasno zapuštenih naselja u Brezoniku, kod Doma zdravlja, u srcu grada, setimo se oko 7.000 nezaposlenih, setimo se… A dok to traje, čekaćemo izbore i moliti se da budu demokratsk i pošteni i po volji naroda. Ukoliko izgubi Spaskovski i njegova nova politička nada i ljubav, pitanje je hoćemo li dobiti BOLJI ŽIVOT. Ukoliko On i njegova nova (politička) ljubav pobedi, opet je pitanje hoćemo li dobiti BOLJI ŽIVOT. Ruku na srce, neka pozavršava to naglo, ishitreno „šminkanje“ i nek ide gde god mu volja, a nama će biti isto i s njim i bez njega. Trese se već gora, rađa se već ono malo stvorenje. I umesto Prvog maja, živeli izbori na čelu sa NJIM!

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !