Srpsko zdravstvo je poslednje u Evropi

Bor, 17. maj

Izvor: Dr Draško Karađinović,  Koordinator NVO Doktori protiv korupcije

www.healthcareanticorruption.org

Prema indeksu EHCI, kojim se meri standard evropske zdravstvene zaštite na osnovu 42 indikatora u 34 evropske zemlje, Srbija je na poslednjem mestu. http://www.healthpowerhouse.com/files/Report-EHCI-2012.pdf

Surova realnost koju proživljavaju milioni građana Srbije kada im zatreba zdravstvena usluga dobila je i zvaničnu potvrdu od strane evropskih institucija.

Posle 10 godina pogrešnog reformisanja i potrošenih 15 milijardi evra u javnom sektoru, najvažniji zdravstveni pokazatelji su pogoršani: preventabilne nezarazne bolesti, infarkt, šlog, dijabet poprimaju oblik epidemije. Kod malignih oboljenja, stanje je poražavajuće, svake godine od raka oboli 37000 ljudi. I dok u razvijenim zemljama 2/3 obolelih preživi, u Srbiji 2/3 obolelih umre. Između dva popisa stanovništva, Srbija je izgubila 300.000 građana: natalitet jeste nizak ali je veći problem u porastu stope opšte smrtnosti gde smo sa 14,2 ‰ tragični lider mortaliteta u regionu.

Sa legalizovanom korupcijom u zdravstvu, potpunom dominacijom politike nad strukom, nesposobnim ali zato poslušnim upravljačkim kadrom, drugačiji ishod od poslednjeg mesta u Evropi i nije bio moguć. Zdravstveni dinar se rasipa bez kontrole, za finansiranje političkih stranaka i lično bogaćenje partijskih aparatčika, samozvanih “menadžera”. Institucije sistema, Zdravstveni savet Srbije, Institut za javno zdravlje “Batut”, Lekarska komora Srbije žive u falsifikovanom svetu Potemkinovih sela. Evropska unija je obmanuta: višegodišnje donacije od 140 milona evra za projekte unapređenja zdravstva su završeni fijaskom poslednjeg mesta u Evropi.

Uporno odbijanje čelnika ministarstva zdravlja i RFZO da se suprotstave sistemskoj korupciji i pored brojnih upozorenja je zapanjujuće. Autistično ignorisanje tč. 11 iz Rezolucije Evropskog parlamenta o korupciji u zdravstvu Srbije potvrđuju težinu moralne i organizacione devastacije i navodi na šokantnu sumnju da je epicentar korupcije u samom Ministarstvu zdravlja.

Poslednje mesto na zdravstvenoj mapi Evrope razvejava sve iluzije, marketinška spinovanja i pokazuje gde nam je pravo mesto. Da bi se odlepili sa poslednjeg mesta, potrebne su velike promene. A prva i ključna promena, u skladu sa upozorenjima iz Evropske unije, je svakako ukidanje koruptivne paradigme u zdravstvu.

Share

Ostavite odgovor