BOR: Stigla nova oprema za „novu topionicu“

Bor, 23. maj

Autor: J. Stanojević

Dragan Marinković

Nakon tromesečnog puta (početkom marta krenuo je iz luke Pitsburg  u Sjedinjenim Američkim Državama), predgrejač koji služi za start i odgrevanje nove fabrike sumporne kiseline, 21. maja stigao je u Bor. Ova, po rečima Dragana Marinkovića, direktora Projekta rekonstrukcije topionice i izgradnje Fabrike sumporne kiseline, važna oprema najpre je prekookeansku plovidbu završila u našoj luci Prahovo, a potom je kamionima dopremljena u Bor. Reč je o tri paketa ukupne težine oko 70 tona. Radnici beogradskog Energoprojekta su organizovali istovar na lokaciji u Fabrici sumporne kiseline. Čim temelji budu spremni, ova oprema će biti montirana na licu mesta.

– Ostala oprema za realizaciju Projekta dolazi po ranije ugovorenoj dinamici. Sledeću veliku isporuku imaćemo u junu. Tada očekujemo da stignu glavni delovi kotla – utilizatora (za topionicu), a nastaviće se i isporuka delova za Fabriku sumporne kiseline – naglašava Marinković.

Temelj za sumpornu

Podsetimo da  je polovinom marta u Bor već dopremljen prvi kontingent od stotinak tona opreme za kontaktni kotao (delovi parnog izmenjivača toplote) koji se nalazi u carinskom skladištu. Shodno dogovoru na martovskoj sednici borda direktora RTB-a, SNC Lavalina, Outoteka i Energoprojekta, kompletna procesna oprema za novu fabriku sumporne kiseline biće u krugu Basena do kraja ove godine.

Share

Ostavite odgovor