7.000 SRBA DOKTORIRALO U CELOM SVETU

Bor, 26. maj

Majska 8. Konferencija o strateškom menadžmentu u Boru

Autor: M.C.   

Profesori, dr Živan Živković i dr Ivan Mihajlović otvorili su danas, u borskom hotelu Albo, u organizaciji Tehničkog fakulteta u Boru, dvodnevnu 8. Konferenciju o strateškom marketingu sa međunarodnim učešćem. Prvo predavanje imao je prodekan Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, dr Jovan V. Filipović. Njegova tema “Složeno upravljanje virtuelnim Univerzitetom srpske dijaspore” pobudilo je posebnu pažnju, jer je informacija o 7.000  Srba koji su završili doktorate u celom svetu izazvala široku diskusiju. Čulo se da je ovaj broj ravan “učinku” celog beogradskog Univerziteta poslednjih 150 godina.

-Kako iskoristiti taj naučni potencijal u sprskom društvu, bilo je najvažnije pitanje, a odgovor je da su političari nemerljivo umanjili vrednost tog ogromnog resursa znanja.

Profesore niškog Prirodno- matematičkog fakulteta zanimalo je kako znanje sa Univerziteta da stigne u privredu, pogotovu u privatnim kompanijama koje su se zatvorile u svoje uske okvire.

Prof dr Jovan V. Filipović

Profesor Filipović je zaključio da je privreda u Srbiji na izdisaju i da postoje fabrike i preduzeća “samo u fragmentima” služeći, prema potrebi, u političke svrhe. On je podsetio da su, uprkos raznim društvenim nepogodama, u ne tako davno vreme, sačuvani snažniji privredni  kompeksi i da ovu istinu ne treba potcenjivati.

Share

Ostavite odgovor