U KRIVELJU JOŠ ČEKAJU NA OBEĆANJA MR ZVONKA MILIJIĆA

Bor, Krivelj, 31. maj

Naša Redakcija dobila je pismo  domaćina iz Krivelja i Cerova koje objavljujemo u celini. Potpisi poznati Redakciji

Suočeni sa mnogim problemima nastalima kao posledice dugogodišnjeg nepoštovanja odredaba Prostornog plana zone uticaja rudnika “Veliki krivelj – Cerovo”, meštani Krivelja organizovali su 17. septembra 2010. godine, na licu mesta, u centru sela, konferenciju za medije. Razlog je bio zaboravnost ili nehaj odgovornih u Rudnicima bakra Bor (RBB) na nedaće domaćina Krivelja. Novinari su pokazali kakve su posledice zbog nepoštovanja odredaba Prostornog plana. Najupečetljivije su izgledali snimci oštećenih kuća i ispovest njihovih vlasnika. Mr Zvonko Milijić, predstavnik RTB Bor, pomoćnik generalnog direktora za kvalitet i ekologiju, izjavio je novinarima da će zbog posledica miniranja na obližnjem kopu biti angažovana nauka koja će proučiti ceo problem i izvestiti javnost. Nagovestio je i brzi početak izrade novog Prostornog plana posebne namene za rudnik “Veliki krivelj – Cerovo”.

Tek posle javnog prikazivanja stanja u okruženju rudnika “Veliki krivelj” i “Cerovo”, RBB je počeo da rešava pojedine probleme i pomaže meštanima Krivelja. Početo je sa isplatom obeštećenja nekim od vlasnika oštećenih stambenih objekata iz monitoring zone. Kriterijumi po kojima se to radi poznati su jedino pojedincima iz RBB. No, način na koji oni to rade, flagrantno je kršenje odredaba Prostornog plana na uslove obeštećenja i to na štetu domaćina. Mnogi domaćini iz Krivelja i Cerova još čekaju OBEĆANI izveštaj nauke strahujući da se nečja kuća ne sruši dok taj dokument stigne. Istovremeno se nadaju da će neko iz nadležnih ministarstava biti zainteresovan koliko RBB poštuje odredbe Prostornog plana zone uticaja rudnika “Veliki krivelj – Cerovo” i kakve je posledice po životno okruženje i imovinu naroda Krivelja ostavilo dosadašnje ponašanje odgovornih u RBB.

Verujemo da ove fotografije pokazuju najbolju sliku objekata u Krivelju i Cerovu, a nauka da li će, kada i kako to da objasni, ostaje da se vidi. Naravno, ukoliko se ikada obistine obećanja mr Zvonka Milijića i ekipe iz RBB-a.

Share

Ostavite odgovor