);
Breaking News

Čekajući krst na brdu iznad grada

Bor, 2. jul

I ovo je Bor, današnji i sutrašnji, Bor grad Diznilend, grad u kojem na novim kružnim tokovima poleti i po koja suza radosnica…

Autor: Periša Šašić

Vrući dani, vrući govornici, ugrejana politička atmosfera, usijani grad. Hrana sve skuplja, dim nas truje i pre i popodne, i noću. Nezaposlenost raste, trotoari propali, pijaca u raspadanju, centar grada se uporno „šminka“, predgrađa i periferije kao pre jedan vek. Trg oslobođenja propada i – nestaje. Mnoga usta su gladna, na ovoj žegi, bogme, i žedna. Sve poskupljuje… Izjava Blagoja Spaskovskog (prema pisanju Ist medie Bor) na (veličanstvenom) otvaranju sedmog kružnog toka, pred više stotina bajkera, da ćemo uskoro dobiti i vidikovac (toranj) „na okretanje“, te krst na brdu iznad grada, zaista je iznad očekivanja i najvećeg lokalnog patriote. Pravimo li Diznilend, okrećemo li sve živo i neživo u krug, vrtimo li se u krug, gde nam je kraj sa ovim i ovakvim idejama. Ko samo rađa te i takve ideje. Hoćemo li (mada je ionako poznato) bar ikad, – zvanično – saznati ko stoji iza toga i ko, u ovoj oskudici, plaća te i takve (pojedine) izmišljotine … plaća recimo okretanje metalne ptice feniks na Domu kulture, rudara kod Doma zdravlja, pa i tolikih kružnih tokova (samo jedan ima propisnu dozvolu)… Odbornici SO Bor su prihvatili održavanje Zoološkog vrta (ne iz svog džepa, naravno), kafić na Sedmom horizontu plaća RTB Bor… Da se razumemo: graditeljstvo je poželjno i korisno, ali ne po svaku cenu i ne bez overeno kvalitetnih projekata i potrebne transparentnosti.

Krst će dominirati okolinom. Pa nismo mi sveti grad, Sveta gora, Sokograd kod Ljubovije, pa ni Kragujevac. Oni imaju jake razloge, takva simbolika im odgovara gledajući istoriju i tradiciju. Bor ima crkvu Svetog Đorđa, ima i katoličku i još neke crkve, dovoljno za jednu ovakvu sredinu. Ako je reč o atrakciji, ona mora da ima smisla. Baš bi bilo dobro da idejni pokretači tih poduhvata objasne narodu svaku od ovih zamisli.  Odluka o održavanju Zoološkog vrta, ako se dobro sećamo, doneta je kad je vrt bio izgrađen a životinje se smestile u novo stanište. Da li je lokacija povoljna, ni o tome se nisu pitali ni prvi susedi, građani koji tamo žive.

Lako je govorniku na otvaranju kružnog toka kod Dupleksa da govori kako je pre njegovog dolaska u RTB bilo „tužno i mračno“, a danas mu od sreće leti suza radosnica… valjda i kad pogleda  „kružni feniks“ na Domu kulture. Itd.

Na drugoj strani, treba, istom tom besedniku, čestitati na zaustavljanju urušavanja „Kapije Bora“ i vraćanjem u život Borskog jezera. Izgrađeno je i nekoliko fontana, ulica, dečjih vrtova, okrečeno je više zgrada u centru i okolo… Ušlo se u ogromne investicije u rudarstvu i metalurgiji, što je posebna tema i o čemu će tek biti diskusije. Ima li promašaja u investiranju? Videćemo. Fabrika strujomera je na vetrometini, ni da se mrdne… Dolazi nova vlast, hoće li biti toliko očekivanih, i najavljivanih, promena, pa da se podnesu računi. Ako je ovo gradsko „šminkanje“ dobro delo, neka se tvorci nagrade, ako se preteralo – i u čemu sve – neka odgovaraju. Nečje (naše) pare odlaze, kojim i kakvim putevima, i to je pitanje.

Hoće li nam KRST na brdu iznad grada pomoći da izađemo iz ove, mnogi ocenjuju, i zvanično i nezvanično, sve dublje krize.

One thought on “Čekajući krst na brdu iznad grada”

  1. Ja mislim da je dobro sve sto se gradi ali, bas za taj krst neznam, cemu ce to bas trebati Boru.Mislim da ima mnogo toga sto treba prioritetno i izgraditi a posebno popraviti i odrzati. Mislim da bi mnogo korisnije bi bilo da se umesto za taj krst, ulozi u nesto sto ce se otvarati neka rtadna mesta!!!!

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !