);
Breaking News

Kako da preživite vrućinu

Bor, 6. jul

Kuvajte noću dok su prozori i vrata otvoreni, isključite sve uređajene koristite, često pijuckajte vodu i jedite dosta voća i povrća.

 Vrućine su nesnosne. Zato vam donosimo nekoliko saveta kako da ih što lakše preživite.
Za početak, preko dana zamračite prostorije u kojima boravite i isključite velike grejače poput sijalica, monitora i televizora ukoliko ih ne koristite, upozorava današnji Kurir.

Strujanje vazduha osigurajte i ventilatorom, čak i ako imate klimu, kako bi se hladan vazduh bolje rasporedio. Da ne biste nepotrebno zagrevali dom, kuvajte uveče, kad stan možete rashladiti otvaranjem vrata i prozora.

Prirodni materijali

Šešir ili kapa i sunčane naočare, kao i lagana, široka svetla odeća od prirodnih materijala čuvaće vas od sunca ako baš morate da izađete napolje. Idealan šešir je onaj koji pokriva vrat i propušta vazduh.

Lan bolji od pamuka

Koristite lanenu posteljinu jer je dvostruko hladnija od pamučne. Ako je vrućina noću nesnosna, premestite madrac na pod, gde je često i za nekoliko stepeni hladnije.

Akumulatori toplote

Preko noći otvorite sva vrata, uključujući ormare i kuhinjske elemente. U njima se tokom dana akumulira toplota i pomaže ako se i oni ohlade noću.

Veš sušite napolju

Kako u kući ne biste povećavali vlažnost vazduha, veš sušite napolju. Vlaga ne podiže temperaturu, ali otežava znojenje, a time i rashlađivanje organizma.
Potrebna je so

Tokom leta dozvoljena je malo slanija hrana, jer mineralne soli podstiču zadržavanje tečnosti. Ipak, ljudi koji pate od povišenog pritiska trebalo bi da se posavetuju s lekarom. Sveže voće i povrće idealna je hrana jer sadrži velike količine vode i uravnoteženu količinu soli. Treba jesti manje mesa.

I voda iz supe se računa

Topla ili hladna supa trebalo bi da se što češće nađe na jelovniku, baš kao i fermentisani mlečni proizvodi, poput jogurta.

Ne hladite previše

Klimu podesite na 8-10 stepeni nižu temperaturu nego što je spolja, inače će izlasci napolje biti prevelik šok, naročito kad izlazite iz automobila.

Čuvajte se toplotnog udara

Žeđ, gubitak apetita, glavobolja, bledilo, vrtoglavica i mučnina mogu biti simptomi sunčanice. Tada se hitno sklonite sa sunca i potražite lekarsku pomoć.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama