);
Breaking News

Narod ne zaboravlja slobodare

Bor, 9. jul

Dan ustanka na ustaničkom Valja rnžu

Autor: B.F.

Dan ustanka naroda Srbije, 7. juli, tradicionalno je obeležen na Valja rnžu, u ataru Podgorca u boljevačkoj opštini, gde se okupio narod opština Boljevac, Bor i Zaječar. Na veličanstvenom skupu govorili su predstavnici tri opštine i boračkih organizacija. O značaju podizanja ustanka 1941. u ovom delu Srbije i osnivanju Boljevačkog partizanskog odreda govorio je prvoborac i nosilac Partizanske spomenice, Dragoljub Arizanović.

U Osnovnoj školi “Janko Simeonović” u Podgorcu, nakon svečanosti na Valja rnžu, za istim stolom našlo se  rukovodstvo  SUBNOR-a Borskog i Zaječarskog okruga i opština Bor i Boljevac. Njima su se obratili, generali Ljubiša Stojimirović, predsednik Kluba admirala i generala Srbije i Mića Grubor, potpredsednik Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije.

-Ovo je slobodarski, hrabri narod koji nikad ne zaboravlja svoje oslobodioce i zato ih se seća ponoseći se njihovim delom. Odavde su krenule prve partizanske jedinice u oslobođenje otadžbine, ovde je, i pre 4. jula, odlučeno o podizanju ustanka. Srbija,  trebalo bi, uvek da se diči slobodarskim duhom i rodoljubljem naroda ovog kraja-naglasio je Grubor.

General Ljubiša Stojimirović podsetio je da potiče iz Negotinske, Hajduk Veljkove krajine i da je ponosan revolucionarnom, slobodarskom tradicijom ljudi sa Timoka koji su u svim oslobodilačkim ratovima dali neizmerne žrtve.

-Srećan sam i što vidim mlade koji neguju slobodraski duh slavnih predaka, što buja vrelo patriotskih snaga svesnih da je otadžbina samo jedna i jedina- naglasio je Stojimirović.

U kulturnom programu učestvovao je KUD iz sela Sumrakovac.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama