);
Breaking News

Dostojanstveno sećanje na Bukovik

Bor, 23. jul

Prof. dr Miodrag Zečević rekao je da još aktuelne vlasti pokušavaju da uprljaju , ospore i izbrišu teške borbe NOP-a za slobodu srpskog naroda

 Autor: B. F.

I ove godine, 22. jula, delegacije boračkih organizacija Borskog i Zaječarskog okruga, Niša, Paraćina, Aleksinca i domaćina Sokobanje, položile su vence i cveće na spomenik na Bukoviku  izginulim borcima 23. Udarne divizije NOV Jugosolavije koje su od 10. do 24. jula 1944. godine vodile žestoke borbe protiv okupatora i njegovih pomagača. Jedinice ove divizije su, pobedom 24. jula, piše na spomeniku, “slomile  neprijateljske snage i to odlučujućom borbom i znatno doprinele oslobođenju istočne Srbije”.

Okupljenim predstavnicima boračkih organizacija govorio je prof. dr Miodrag Zečević, predsednik SUBNOR-a Srbije. On je naglasio da ovu časnu i tešku borbu za slobodu, nakon 2000. godine, tzv demokratske opcije, svim silama pokušavaju da uprljaju, ospore i izbrišu iz sećanja mladih generacija. Sve čine da ospore NOP i doprinos NOP-a pobedi nad fašizmom. Oni bezočno falsifikuju istoriju i odvode Srbiju iz tabora pobednika u gubitnike. Udarna snaga su im potomci i poštovaoci srpskog kvinslištva i koleboracije sa fašističkim okupatorima i neonacističke i nacionalšovinističke snage u Srbiji.

  Dr Zećević podsetio je  da javna glasila u Srbiji nisu podržala nastojanja SUBNOR-a Srbije da se i “potomcima žrtava zločina učinjenih od četnika, nedićevaca, ljotićevaca, bugara, ustaša i ostalih , obzebdi pravna i moralna rehabilitacija i nadoknada  materijalne i nemetarijalne štete”.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama