);
Breaking News

Čije je Borsko jezero

Bor, 26. jul

Autor: M.C.

Najmanje 200 parcela na Borskom jezeru i bližoj okolini, čak i deo velike plaže, iako ih je RTB Bor otkupio od Narodnog odbora opštine Borske još pedesetih godina prošlog veka, danas je preprodato i u rukama je privatnih vlasnika. Najviše ih je, uz podršku stečajnih sudova, arčila zadruga sela Brestovac. Neke parcele su menjane, druge preprodavane, treće su i svačije i ničije. Štaviše, zadrugari su, pre deceniju, prodali kao livadu i kompletno fudbalsko igralište.

-Imovinsko-pravni odnosi do danas nisu rešeni i to je glavni kamen spoticanja. U RTB i u sudskoj arhivi postoji samo deo dokumentacije.  Prostor od osam hektara oko renoviranog hotela “Jezero” je uknjižen kao vlasništvo kombinata bakra, ali se ne zna   ko je stvarni vlasnik kampa. Glavna plaža lepše je izgledala pre 30 godina nego sada, jer privatnici rade kako im volja, mada je reč o narodnom dobru-rekao je na jučerašnjem sastanku opštinske Komisije za rešavanje imovisnkih odnosa na Borskom jezeru, Dejan Veljković.

Vlastimir Bukić, bivši stečajni rukovodilac zadruge “Dubrava” iz Brestovca kaže da je bilo više licitacija u dogovoru sa tadašnjim stečajnim upravnikom, sudijom Trgov inskog suda Božidarom Golubovićem i da u Opštini i RTB-u nisu bili zainteresovani za kupovinu i uređenje tog zemljišta. Zadruga je prodala ukupno pet hektara i sa tim novcem, nakon 2000. godine, vratila dug od oko tri miliona dinara.

Na pitanje kako je zadruga stekla tu imovinu, Bukić je odgovorio da je ceo posed dobijen na trajno korišćenje, s tim što je, pri otuđenju, korišćen “ vakum” u zakonu.

U opštinskoj Komisji za imovinsko-pravne odnose ubeđeni su da ni privatizacija Brestovačke banje , obavljena 2002. godine, nije potpuno legalna i u intersu države.

-I kamperi se šire, a zemljište nije njihovo. Zlotsi ribnjak je prodat, a niko se nije pitao, mada je sagrađen samodoprinosom. Ko je smeo da proda borovu šumu kod Borskog jezera ako je to društveno dobro. Da li ti novi kupci uopšte imaju dokaze da je to njihov zakonski imetak. Trebaće puno vremena i mnogo stručnjaka da ceo slučaj istera na čistinu. Do daljnjeg ne sme da bude prodaje ni bilo kakve gradnje-naglasija je Radmila Ležajić.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama