);

Vučiću i Dinkiću, naprednjaci i G-17 zdušno su pomagali izbornu trku „žutih“ u Boru

Bor, 28. jul

Ovo i jeste i nije pismo, moglo bi da bude upozorenje zlata vredno

Autor: M.I.

Sad je vreme da se pogledamo u oči i saopštimo ono što se u Boru, i ne samo u tom gradu, odavno govori: u vreme poslednjih predsedničkih i parlamentarnih izbora, posebno predsedničkih, u gradu bakra je predsednik lokalnog G-17 (može i URS-a) Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor, javno, na svakom koraku i pred TV kamerama, navijao, podržavao i svim srcem, i ne samo srcem, pomagao DS i Borisa Tadića. Nezabeleženo i nezapamćeno u analima političkog delovanja: predsednik jedne partije na sav glas radi za drugu, aposlutno konkurentsku partiju u vreme najžešće izborne kampanje.

Ispred Doma kulture, dva, tri dana pred izbore za predsednika Republike, pred oko 300 pristalica, ali uz pomoć moćnih TV kamera, Blagoje Spaskovski raširenih ruku, poljupcima, zagrljajima, vatrenim govorom pre i nakon „fešte“, podržava Tadića i naprosto ga moli, uz neviđeni vapaj i usklik: „Bori se, Bori se… Bori se…“

-Da nije bilo Tadića, Dušana Petrovića, Šutanovca, Đilasa, Bor nikad ovako lepo ne bi izgledao, nikad ne bi imao zoološki vrt. Oni će nam obezbediti, pored stotinak pristiglih životinja, i slona, žirafu, i… oni su uticali da država stoji iza RTB-a, iza kredita… Itd… Nigde Spaskovski ne spomenu svoju, URS partiju, Mlađana Dinkića ni slučajno kao da ga on, pre četiri godine, nije vaskrsao na mesto prvog čoveka kombinata bakra i omogućio mu ogromno liderstvo i apsolutnu vlast u celoj opštini. Izborio se Dinkić da Spaskovski dovede i svog čoveka za predsednika Opštine, i da postane odbornik, i sve šta hoće i koliko hoće. I kada je trebalo vratiti uslugu iliti dar nebožji, bivši ugledni član SPS, Socijaldemokratske partije dr Vuka Obradovića, Grupe 21, G-17 okreće ćurak i sve čini da uđe u „žuto preduzeće“ kako bi se još više približio D. Petroviću, Bogićeviću, Tadiću. Sačinjen je, na brzinu, i spot o uspesima RTB Bor u trajanju od jednog i po dana. Neverovatnom brzinom Spaskovski se pokajao i, bez pozdrava, ponovo poleteo u krilo „žutih“. Dinkić je ostao osramoćen i ponižen. Priča se da ga u lokalnom DS, zbog nesuglasica više frakcija, nisu primili, imao je navodno otpora i u Beogradu, tek se kobojagi skrasio u Šapcu u „žutoj“ odori kod starih (poslovnih) prijatelja. Nije to toliko bitno koliko istina da je raznim igrarijama i političkim marketingom pokušao da otera i svoj G-17, posebno SNS na čelu sa predsednikom Okružnog odbora, njegovom desnom rukom (direktorom marketinga u RTB) Milinkom Živkovićem. Veštim manevrima terao je SNS u totalni drugi plan, Milinko se pravio naivan, dr Zlata Marković, predsednica OO SNS, nije imala snage da im se odupre, a oni su, na sebi svojstven i Boranima poznati način, mnogim finesama i žongliranjem, od naprednjaka – iz dana u dan –  stvarali uspešne NAZADNJAKE. Kasniji izborni rezultat je pokazao da su napravili dobar posao, ali za „žute“. SNS se u Boru i tada i danas tek reda radi pojavi u javnosti, još gore je sa G-17 iliti URS-om. A i kako bi, kad su recimo kod dolaska Tadića svi važniji direktori iz RTB i opštinski funkcioneri (ne i predsednik Opštine) došli da poljube gazdinu ručicu, iz Opštine je jedan načelnik terao radnike na Tadićev miting pred Dom kulture, naprednjaci su „zamoljeni“ da uveličaju slavlje, ali je dr Marković samo odmahnula rukom (ipak ih je bilo nekoliko)… Jer, ne daj Bože da se neko zameri direktoru RTB-a…

Spaskovski i Živković i ovog letnjeg dana ne mare ni za šta, lepo im je, u gradu se čak pronosi vest da su spremni da – u slučaju da se Spaskovskom izmakne fotelja – organizuju ulični protesti i izađe na čuvenu „radničku Petlju“. Jer, čovek je navodno preporodio Bor i dao, za naše prilike, velike plate za najmanje 5.000 zaposlenih, 1.000 je zaposlio za vreme svog mandata i onda nema bojazni za podršku. To što se radi na svoju ruku, RTB zadužuje kao nikad, što stoje promašene investricije (recimo Fabrika strujomera), što vlada samovolja sa krajnje sumnjivim rabotama (o tome će nadležna policija tek reći svoje, jer više od dva meseca češlja poslovanje kompanije) nema ni dovoljno transparentnosti u radu, ćuti se o sudbini tendera ukoliko ih uopšte ima za mnoge važne poslove, o izdašnom trošenju narodnih para… Ovde se veruje da će ekipe za organizovani krminal imati pune ruke posla, ako već nisu u dubljoj akciji. A mi bi, tek usput, da podsetimo upravo Aleksandra Vučića: -Gospodine ministre, sećate li se koliko su Vam „žuti“ u jednim, ne tako davnim izborima oko afere „Borska pošta“ pojeli dušu i koliko ste imali neprespavanih noći. E, te iste aktiviste i vajne demokrate zdušno je, i svim sredstvima, na poslednjim izbrnim trkama, pomagao čovek koji od Vas, pa i Mlađana Dinkića, još jedanput, a sad, gle iznenađenja, i od ministra Bačevića (reći ćemo i zašto ) najviše očekuje. On bi, ministre, verovali, ili ne, opet da po borskim kafanama, iz noći u noć, interpretira čuvenu pesmu i u neko nedavno vreme, nezvaničnu borsku himnu „ Ne može nam niko ništa, ječi smo od sudbine…“ Strašno i otužno, blatnjavo!

I kad smo kod tog veseljaka i čudotvorca, ne zbog okretanja oko svoje ose metalne ptice feniks na Domu kulture, nego zbog neviđeno olakog i ishitrenog  zapošljavanja raznoraznih, (bez)potrebnih radnika. On za taj doprinos rešavanju najvećeg problema našeg društva mirne duše treba da dobije ulicu sa njegovim imenom i prezimenom, pa i nadimkom. Više je na tom polju društvene izgradnje učinio od cele filijale Nacionalne službe zapošljavanja Borskog okruga, što je tugaljiva istina iz vazda razloga, da ne ulazimo u detalje, biće dana.  Povrh svega, on se sad najviše uzda u desnu ruku, Milinka Živkovića. Zašto? U Boru kruže priče da je Milinko stari dobri drugar i i poznanik još iz Raške sa ministrom rudarstva Milanom Bačevićem. Ovde se s nestrpljenjem čeka i taj, novi susret (možda već na Dan rudara, 6. avgusta i najavljenog otvaranja renoviranog hotela „Jezero“), mada minsitar Bačević zaista dobro poznaje  i Spaskovskog i najviše M. Živkovića, pa i borsku zbilju.  Zato, poštovani ministri, Vučiću i Dinkiću, pazite se da još jednaput ne progutate gorku pilulu hiljadu puta prevejanog starog bakarnog dvojca Spaskovski- Živković. To, ubeđeni smo, sebi, dugo, dugo ne bi oprostili.

3 thoughts on “Vučiću i Dinkiću, naprednjaci i G-17 zdušno su pomagali izbornu trku „žutih“ u Boru

  1. Gospođo ili gospodine M.I., znate li onu reklamu za pivo: „Jeste ili niste lav“!? Pitam Vas jer cela ova pisanija počinje rečenicom koja je pomalo smešna i Vas samog ili samu preslikava u osobe o kojima pišete u tekstu. „Sad je vreme da se pogledamo u oči i saopštimo ono što se u Boru, i ne samo u tom gradu, odavno govori:…“, ne govori već čini, mala ispravka u samom startu.Daleko od toga da sbe svrstavam na stranu Borskog i Borskih magnata, ali gde ste bili za svo ovo vreme, nego je upravo „sada“ taj trenutak da se izjavi ovo što ste izjavili? Sada se obraćate i URS-u i SNS-u, kada su zaseli na vlast? Rad istine, pa taj Dinkićev čovek je duvao u Tadićevu tikvu u vreme kada je Dinkićev URS bio na vlasti sa Tadićem i verovatno razmišljali u to vreme da to i nastave. Pošto posan kolač nisu dalje mogli dalje da dele i da se dogovore kome će veće parče, posle izbora biti, taj isti URS je preleteo sa druge strane. Jasno kao dan. Zar mislite da je njima ili nama potreban ovaj Vaš tekst da bi im otvorili oči ili šta već? Zašto ovaj tekst niste napisali u sred kampanje nego li sada?

  2. Potpuno smešno, kasno i nesvrsishodno, ja bih rekao cinkarenje, koje ste sada izneli a činjenično izneli sve ono o čemu zna svako od nas iz grada pa sve do Beograda. Ako bi stavljali na vagu šta je ovaj vremešni gospodin, koji vedri i oblači u Boru, činio i učinio unazad dobro a šta loše, zna se na koju stranu bi vaga prevagnula. O tim stvarima se pisalo i pisali smo u vremenima kada su mnogi ćutali i ćutanjem dodvoravali aktuelnoj Borskoj vlasti. Od jednom i preko noći „posle poraza svi su generali“! Izvinite ali ceo ovaj tekst odiše u toj atmosveri,ma ko bio tvorac ovog objavljenog teksta.

  3. Znaju gospoda Dinkic i Dacic ko je Blagoje Spaskovski. A Znaju i znacaj RTB Bor-a, zato su onako dotrcali na proslavu dana rudara. Ali njima bas i treba „takva mala pokvarena lasica“ kao sto je gospodin Spaskovski. Sve se nastavlja kao da i nije bilo izbora.

Оставите одговор