);

Premijer Dačić i ministri Dinkić i Bačević u RTB-u Bor

Bor, 6. avgust

U izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline uloženo je oko 175 miliona evra, što je obezbeđeno kreditom Kanadske izvozne banke (135 miliona evra) i novcem iz budžeta (oko 40 miliona evra), piše Tanjug.

Premijer Ivica Dačić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević obišli su danas u Boru radove na rekonstrukciji topionice i izgradnji fabrike sumporne kiseline.

Novi investicioni ciklus u RTB Boru pokrenut je juna 2010. godine nakon potpisivanja ugovora o izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline i ulaganjem u kupovinu nove rudarske opreme.
Kompanija je tako nakon tri decenije postala tehnološki savremena i profitabilna, s mogućnošću da eksploatiše jedno od najbogatijih svetskih nalazišta bakra.

U izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline uloženo je oko 175 miliona evra, što je obezbeđeno kreditom Kanadske izvozne banke (135 miliona evra) i novcem iz budžeta (oko 40 miliona evra).

Efekti ulaganja, kako navodi Ministarstvo finansija i privrede, biće u većoj iskorišćenosti metala u topionici sa 93 na 98 odsto, sumpora sa 50 na 98 odsto, u većoj prizvodnji zlata sa 350 do 400 kilograma na oko 800 kilograma godišnje, ali i u smanjenju emisije sumpor dioksida za 400 puta i ugljen dioksida 30 do 40 puta.
Sve to doneće RTB Boru dobit veću za 26,2 miliona dolara na godišnjem nivou i omogućiće stanovnicima Bora da žive u zdravijoj sredini.

Radovi na fabrici sumporne kiseline su u punom jeku, a u vreme dolaska delegacije iz Beograda postavljen je predgrejač, čime je početa montaža opreme.

Kompletno postrojenje, kako najavljuju u RTB Bor, treba da bude pušteno u pogon krajem avgusta iduće godine.
RTB Bor je jedini proizvođač bakra i plemenitih metala u Srbiji, i svi proizvodi su berzanski.

Proizvodnja bakra u RTB Boru odvija se od 1903. godine, duže od jednog veka, i to na lokalitetima Bor i Majdanpek.
Prošle godine Bor je proizveo 25.251 tonu katodnog bakra iz sopstvenih sirovina, 1.032 kilograma zlata, 4,5 tone srebra i 74.000 tona sumporne kiseline.

Od početka godine, odnosno u prvih sedam meseci, RTB je iz sopstvenih sirovina proizveo 17.396 tona katodnog bakra.

Prosečna mesečna proizvodnja bakra u koncentratu je, zahvaljujući revitalizovanom rudniku „cerovo“, u julu iznosila 3.500 tona, a već od avgusta RTB očekuje da mesečno iz svih basenskih rudnika daje ukupno 4.000 tona bakra u koncentratu, što na godišnjem nivou iznosi nešto manje od 50.000 tona bakra u koncentratu.

Оставите одговор