);

Dragiša Trujkić: Sve privatizacije su nameštene, pa i prodaja „Belorečkog peščara“

Bor, 20. avgust

Sindikalci neumorno opsedaju Agenciju za privatizaciju zbog loše i sumnjive privatizacije donedavnog rudnika kvarcnog peska iz sastava RTB Bor „Belorečki peščar“

Autor: M.C.

-Sve privatizacije u Srbiji su nameštene i naštimovane. Ovih dana vodimo borbu u Agenciji za privatizaciju oko rudnika Belorečki peščar iz Donje Bele Reke kojeg je pre godinu i po prodao RTB Bor jednoj bugarskoj firmi. Nove gazde prvo su smanjile plate zaposlenima… Kada je reč o bivšoj Fabrici ventila iz Bora, ona je prodata iz stečaja. Radnicima nisu isplaćene zaostale zarade (od deset do 15 plata, kako kome), ali novine u zakonu ih onemogućuju da naplate potraživanja. Ne vredi ni to što je njih oko 20 dobilo sudski spor na sudu u Strazburu. Prošli su svi rokovi za potraživanja, jedino predstoji da od nadležnih u Republici zahtevamo produženje rokova.Ovo je danas pred oko 100 ozlojeđenih bivših radnika Fabrike ventila rekao Dragiša Trujkić, predsednik Opštinskog veća Samostalnog sindikata Bor.

Na ovom skupu čulo se da je fabrika privatizovana pre deset godina, da su radnici otpuštani jedan po jedan i da je od njih 281 danas u toj firmi (promenjen je naziv) manje od 20 zaposlenih.  Čulo se i to da je fabrika prodata za 22 miliona dinara i da je novi gazda samo od prodaje bakarnog krova i mašina oteranih na otpad isplatio obavezu prema Agenciji za privatizaciju.

-Gde su pare od prodaje privatizacije. Mi samo tražimo naše. Samohrana sam majka, briga nekog što sam ostala na ulici. Gde je stečajni sudija, Trgovinski sud, zar moramo u Strazbur-rekla je Milovanka Ristić, a njen kolega Toni Mihajlović ne može da veruje zašto sindikati neće da ih zastupaju, bar u delu kada su bili u radnom odnosu.

-Isterivanje zaposlenih počelo je od 2003. godine i niko da se seti da nas uvaži. Radilo se lopovski, žalili smo se, sudili. I danas se sami okupljamo, idemo po sudovima čije presude ništa ne vrede. Ni sindikati navodno ne mogu da pomognu, jer se trenutno vodimo kao nezaposeni – podsetio je Mihajlović.

Ako bi komentarisali današnji protest nekadašnjih radnika Fabrike ventila u Domu kulture, najpre bi se moglo duboko razmisliti o Trujkićevoj rečenici: „Privatizacije ne samo da su sumnjive, sve su, od prve do poslednje, nameštene i naštimovane. Ovih dana bijemo bitku u Agenciji oko Belorečkog peščara“…“ Primedba Udruženje inženjera u rudarstvu da RTB Bor nije trebalo da prodaje Kisikanu i rudnik kvarcnog peska u Donjoj Beloj Reci, jer su vezani za proces proizvodnje u kombinatu bakra, dolazi na svoje mesto. Posebna je priča kako je i pod kojim uslovima obavljena prodaja, ko je profitirao a ko izgubio u toj transakciji. Vreme, nadajmo se blisko, pokazaće tačno ko je u pravu, mada se i danas jasno vidi da su država i radnici najveći gubitnici.

Share

2 thoughts on “Dragiša Trujkić: Sve privatizacije su nameštene, pa i prodaja „Belorečkog peščara“

  1. Hoce li jos neko od lokalnih medija objaviti ovu vest? Koliko je losih privatizacija u nasoj opstini i koliko ljudi je zbog toga ostalo bez posla ili radi za neku mizerni licni dohodak?
    Pitanje svih pitanja je – hoce li neko raskinuti te privatizacije, odgovorne kazniti a radnike vratiti na posao?
    U vezi Beloreckog pescara ( koji sam spomenuo u jednom od prethodnik komentara ) bice jos price tj. tek je pocelo.
    Vama sa Medija centra Bor sve pohvale za objektivno informisanje.

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !