);

Panama 2016. otvara ogromni rudnik bakra

Bor, 22. avgust

Kanadska kompanija zlata Franco-Nevada sa sedištem u Torontu investira neverovatnih jednu milijardu dolara u projekat kanadske rudarske kompanije „Inmet“. Novac će biti utrošen za otvorenje kopa rudnika bakra „Cobra Panama“, čija se koncesija nalazi 120 kilometara zapadno od grada Panama City.

Cobra Panama, prvi veliki rudnik u istoriji Paname, sadrži više od 14.500.000 tona bakra, 250 tona zlata i 4.500 tona srebra.

David Harquail, direktor kompanije Franco-Nevada, izjavio je da je Inmet iskusna i dokazana kompanija u rudarstvu, i da su oni ponosni zato što su partner u obezbedjivanju finansija za vodeći svetski projekat u rudarstvu.

Očekuje se da rudnik otpremi prvi kontigent koncetrata bakra u prvom kvartalu 2016. godine. Život rudnika procenjuje se na 31 godinu, objavljuje specijalizovani svetski sajt za rudarstvo, www.mining.com.

Ako se zna da je RTB Bor, za 100 godina, dobio oko 4 miliona tona bakra i 160 tona zlata, onda je jasno o kojem se redu veličine radi. Stručnjaci procenjuju da će panamski rudnik znatnije oboriti cenu crvenog metala u svetu, što će se sigurno odraziti i na Bor.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !