);

Fleš-tehnologija za budućnost „Bora“

Bor, 23. avgust

Basenskim stručnjacima predstavljena realizacija Projekta „Nova topionica“

Autor: J.Stanojević

-Kada sam lično, u saradnji sa stručnjacima SNC Lavalina, radio analizu fleš-topionice za RTB i poređenje sa drugim tehnologijama, doneta je odluka da izbor padne na fleš-tehnologiju upravo za budućnost „Bora“. Basen se u potpunosti složio i prihvatio naše preporuke. Broj fleš-topionica u svetu je dominantan, čak dvostruko veći od PSL jedinica koje rade u različitim regionima. Ne samo što je daleko vodeća i ispred svih drugih tehnologija, već je njena najveća prednost što zadovoljava sve zahteve zaštite životne sredine koji su širom sveta izuzetno striktni. Dakle, sa stanovišta ekologije, ovo su najbolje topionice u svetu. Stoga mi u SNC Lavalin grupi, naročito ja kao stručnjak za oblast topljenja, čvrsto verujemo da je ova fleš-tehnologija, koja je izabrana za „Bor“ – prava! Poseduje veliki broj prednosti u odnosu na druge, a posebno kada je treba prilagoditi i uklopiti sa postojećom topionicom. Pouzdanost, veliko iskustvo, mogućnost da se zadovolje, pa i prevaziđu svi zahtevi zaštite životne sredine, veliko iskorišćenje „na bakru“, kao i sumpora – ključni su razlozi zbog kojih smo se opredelili upravo za nju. Ovo su reči Tima Smita, potpredsednika Sektora za tehnologiju bakra u okviru SNC Lavalin grupe, i predsednika Svetske organizacije metalurga koji je, 22. avgusta u Klubu RTB-a u Brestovačkoj Banji, predstavio basenskim stručnjacima, članovima Saveta za metalurgiju RTB-a i čelnicima borske opštine „Savremene postupke dobijanja bakra“, posebno se osvrnuvši na realizaciju Projekta modernizacije topionice i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline u Boru.  Naglašavajući, pre svega, koristi od izbora ove tehnologije za kombinat bakra, istaknuti i priznati svetski stručnjak u oblasti metalurgije (radio u 43 topionice širom sveta) rekao je da sa nestrpljenjem očekuje da vidi i puštanje u rad nove topionice u gradu bakra, kao i prednosti, kako za postrojenje tako i za ceo region i ljude koji tu žive.

Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor, svoje obraćanje je počeo tvrdnjom da je Basen dobio najbolju tehnologiju – fleš-smelting iz Finske i zato se posebno zahvalio gospodinu Smitu što je SNC Lavalin predložio baš nju. Potom je čelnik Basena govorio i o ekonomskim aspektima Projekta „nova topionica“.

-Sve do ovog izlaganja kolebao sam se da li smo „pogodili“ tehnologiju. Više nemam sumnje, jer upravo ste od prvog imena sveta u metalurgiji čuli da je stvarno prava. Zaključak borda direktora ovog projekta sa jučerašnje sednice u Boru, koji će uskoro zvanično biti dostavljen Vladi Republike Srbije, glasi – sve ide po planu. Fabrika sumporne kiseline može biti gotova septembra, sigurno oktobra sledeće godine, a nova topionica krajem decembra 2013., kada ćemo imati čisto nebo nad Borom kao 1903. U svetu postoje dva principa izgradnje postrojenja – jedan je „grinfild“ pristup (nova investicija na poljani) i drugi – „braunfild“ koji smo prihvatili zato što je jeftiniji i što ćemo koristiti ono što još može poslužiti. I to smo opredelili zahvaljujući upravo SNC Lavalinu. Za to smo dobili i podršku Vlade koju imamo i sada, i to u potpunosti, da ovo „veliko čudo“ izvedemo do kraja. Lavalin je obezbedio kredit kod kanadske EDC-banke u visini od 135 miliona evra, što je dovoljno da se kupi  kompletna uvozna oprema, dok će lokalni radovi koji treba da se izvedu na terenu biti procenjivani uz unapred dogovorenu jediničnu cenu. Tako ćemo, koristeći te cene, tek za pet-šest meseci znati koliko će nas to koštati. Ali, budžetska procena je da nova topionica i fabrika sumporne kiseline neće preći 200 miliona evra – poručio je Spaskovski.

Čelni čovek Basena je zaključio da je to ono sa čime kombinat bakra može krenuti i što garantuje iskorišćenje gasa od 98,5 procenata, odnosno da  dima neće biti više od 125 mikrograma po normalnom kubnom metru vazduha (po propisima koje će Evropska zajednica doneti tek 2016. godine).

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !