);

Dejan Tošić: RTB Bor odlično posluje

Bor, Zaječar, 28. avgust

Rudarska proizvodnja „drži“ privredu istočne Srbije, smatraju u regionalnoj Privrednoj komori Zaječar

Autor: G. Tončev Vasilić

Kao najveći izvoznik i firma sa blizu 5.000 zaposlenih čije su plate redovne i daleko iznad republičkog proseka, RTB je najznačajnija kompanija u Borskom i Zaječarskom okrugu ali, rekao bih, i među vodećim u Srbiji, kaže Dejan Tošić. – Suficit u robnoj razmeni sa inostranstvom od nepuna 42 miliona dolara zabeležen zahvaljujući odličnom poslovanju borske kompanije, tvrdi predsednik Regionalne privredne komore u Zaječaru

Industrijska proizvodnja u prvoj polovini godine ima u Srbiji negativan trend, odnosno pad za 4,2 procenta u odnosu na isti period minule godine. U osam gradova Borskog i Zaječarskog okruga privredna kretanja su drugačija i to, pre svega, zahvaljujući rudarskoj proizvodnji koja je u odnosu na 2011. godinu veća za 15,6 odsto. Dobre tendencije u rudarskoj proizvodnji, nažalost, nisu preslikane na sektor prerađivačke industrije, gde je zabeležena manja prozivodnja za dva odsto, i proizvodnju električne energije, koja je bila manja za 2,9%, ali se nepobitno može zaključiti da rudarstvo „drži“ privredu istočne Srbije, kaže predsednik Regionalne privredne komore u Zaječaru Dejan Tošić.

-Kao najveći izvoznik i firma sa blizu 5.000 zaposlenih čije su plate redovne i daleko iznad republičkog proseka, RTB je i dalje najznačajnija kompanija u Borskom i Zaječarskom okrugu ali, rekao bih, i među vodećim u Srbiji jer prednjači u svemu! Suficit u robnoj razmeni sa inostranstvom od 41,7 miliona dolara zabeležen je zahvaljujući odličnom poslovanju borske kompanije – izjavio je Tošić.

Predsednik Regionalne privredne komore u Zaječaru dodao je da je u prvih šest meseci 2012. godine sa ovih prostora izvezena roba u vrednosti 200,3 miliona dolara, dok je uvoz bio 158,6 miliona. Izvozni asortiman su najvećim delom činile sirovine i poluproizvodi od bakra, a najviše se uvozio repromaterijal od bakra i onaj za doradne poslove u proizvodnji obuće, kao i rudarska oprema (kamioni-damperi, rezervni delovi za mašine, specijalni pneumatici itd.).

Share

One thought on “Dejan Tošić: RTB Bor odlično posluje”

  1. Dajte jednom da procitamo neki clanak o RTB-u Bor koji nije potpisala Gorica Toncev Vasilic. Bila bi to lepa promena.

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !