);

Krstovi za krovove crkava

Bor, 28. avgust

Livnica fazonskih odlivaka prerasla u umetničku radionicu

Autor: J. S.

Vredni livci ovih dana rade finalnu obradu – poliraju i utiskuju ocila na četiri krsta (dužine preko jednog metra), od kojih će tri otići u izvoz a jedan je za borski hram „Sveti Đorđe“. – Naši livci-kalupari mogu da naprave po modelu bukvalno sve što kupac poželi – kaže njihov rukovodilac Slađana Simijonović.

Za livnicu fazonskih odlivaka u Livnici bakra i bakarnih legura slobodno se može reći da je prerasla u malu, umetničku radionicu. Tek što su pre manje od mesec dana završili skulpture iz ovogodišnje Umetničke kolonije „Bakar“, stigle su porudžbine krstova za krovove crkava. Vredni livci ovih dana rade finalnu obradu  – poliraju i utiskuju ocila na četiri krsta (dužine preko jednog metra), od kojih će tri otići u izvoz a jedan je za borski hram „Sveti Đorđe“.

– Krstovi su samo deo tzv. crkvenog programa u koji spadaju i zvona (pre dva meseca urađeno je jedno teško 80 kilograma za crkvu u Babušnici), svećnjaci, ručni krstovi, figurice poput hrama „Svetog Save“. Naši livci-kalupari mogu da naprave po modelu bukvalno sve što kupac poželi. Radimo i figurice za prezentaciju (livac), a nedavno smo završili veliku statuu rudara za Majdanpek – kaže Slađana Simijonović, rukovodilac fazonske livnice.

Osim umetničkih dela, u ovom prerađivačkom pogonu radi se i standardni program, uglavnom, za potrebe Basena (održavanje teških mašina – nalivanje cinkom drobilica na Površinskom kopu „Veliki Krivelj“ i u RBM-u, izrada čaura, rashladnih tela, tampinga, žaketa i kanala za ispust šljake u Topionici, kao i rezervnih delova za Fabriku sumporne kiseline, Elektrolizu i Energanu).

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !