);
Breaking News

Leget, najveće stratište Timočana

Bor, Sremska Mitrovica, 3. septembar

Svetkovini na polju Leget kraj Save, gde je 1914. godine stradala čuvena Timočka divizija prvog poziva, prisustvovale i delegacije opština Bor i Negotin

Autor M.C.

Delegacija boračkih organizacija i opština Bor i Negotin, 1. septembra, na polju Leget, kod S. Mitrovice, prisustvovale su komemoraciji ispred spomenika poginulim prvopozivcima slavne Timočke divizije. Okupljene građane, predstavnike Vojske Srbije i delegacije iz više mesta u Srbiji koje su došle da polože vence i cveće i odaju poštu hrabrim Timočanima, pozdravio je zamenik gradonačelnika S. Mitrovice Tomislav Janković. Sveštenici SPC održali su komemoraciju, a u prigodnom programu, sem domaćina, učestvovali su i predstavnici prijateljski i pobratimskih gradova Negotina i Bora.

Tomislav Janković naglasio je da će Srem uvek pamtiti junake sa Timoka koji su premoćavajući Savu nakon čuvene Cerske bitke pokušali prvi put da prisjedine Vojvodinu matici Srbiji. U borbi sa neuporedivo nadmoćnijom vojnom silom carske Austrougarske, a posle cerske epopeje i Balkanskih ratova, oko 6.500 boraca je zaroboljeno, mnoge je progutala nabujala reka ili su poginuli.  U bici na Legetu posebno se istakao 13. puk „Hajduk Valjko“ koga su mahom činili borci iz negotinskih sela Smedovac i Hajduk Veljkovo. Iduće godine legetski spomenik, podignut još 1923. godine, biće obnovljen, kao i celo područje pored Save, gde su Timočani sahranjeni u sedam grobnica. Sava na tom mestu, kako istoričari i publicisti podsećaju, označava i prvu srpsku rečnu plavu grobnicu. U talasima nabujale reke, u strašnim mukama, neznajući da plivaju, stradali su najmlađi borci čuvene divizije i zato se Bitka na Legetu samtra i najvećim stratištem Timočana u svim ratovima za slobodu otadžbine.

Posebno je bilo zapažen nastup borskog novinara i pesnika Brane Filipovića koji je nadahnutio govorio stihove iz njegove poeme „Ubi me, Stepo, taj s mosta krik“. Delegacije Bora i Negotina posetile su i obnovljeni spomen-park, zeleni krajolik kod Pravoslavnog groblja gde su ustaše 1942. godine streljale blizu  8.000 sremskih seljaka samo zato što su Srbi. Za goste iz ova dva timočka grada priređen je i prijem u selu Lećarak koje sa svojih 17.000 stanovnika uskoro postaje opština i koje je u svim oslobodilačkim ratovima dalo neizmerne žrtve. Potekla je inicijativa da se boračke organizacije Laćarka i Bora pobratime.

Sava, Leget, mesto stradanja Timočana

Dragan Pavlović iz Surčina polaže cveće na spomenik
Sveštenici Sremske eparhije na komemoraciji
Tomislav Janković, zamenik gradonačelnika S. Mitrovice na komemoraciji
I otac Sava Rakita je govorio o stradanju Timočana
Bata Korica pozdravlja goste u Laćarku
Delegacija Negotina sa domaćinima u S. Mitrovici
Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !