);

Novo saopštenje: Zastrašivanje, pritisci i diskriminacija u RBB-u Bor

Bor, 10. septembar

S  A  O  P  Š  T  E  NJ  E   ZA  JAVNOST SINDIKATA NEZAVISNOST RBB-a BOR

Nakon prethodnog oglašavanja,gde smo zbog očigledne zloupotrebe službenog položaja od strane direkora RTB Bor Grupa – RBB Bor DOO , Radošević Nebojše, predložili njegovu ostavku,poslovodstvo Rudnika bakra Bor, zakazalo je zajednički sastanak 04.09.2012.godine sa predstavnicima sindikata „Nezavisnost RBB“  i „ Industrijskog sindikata“. Na tom sastanku poslovodstvo Rudnika bakra Bor je upozoreno da su navodi iz predhodnog saopštenja potpuno tačni i da je sramotno forsiranje samo jednog sindikata u Rudniku bakra Bor i diskriminacija prema radnicima-članovima drugih sindikata u kojoj učestvuju deo poslovodstva i direktor Rudnika bakra Bor.Diskriminacija se odnosi na organizovanje zborova po pogonima od strane Samostalnog sindikata RBB-a i direktora Radoševića uz obavezno prisustvo upravnika i nadzorno tehničkog osoblja pogona, čime se otvoreno i drsko stavlja na stranu samo jednog sindikata i direktno vršiu pritisak i zastrašivanje na članove ostalih sindikata.Ovo je prvi put u istoriji da jedan od direktora svakodnevno učestvuje na ovakvoj vrsti zborova,a da ne može da odvoji vreme za uredno zakazan prijem od strane druga dva reprezentivna sindikata.

Šta se krije iza svega ovoga? Šta nam sprema poslovodstvo i sindikat koga ono otvoreno podržava?

Da ukratko podsetimo na šta gospodin Radošević kao direktor  treba da odgovori radnicima i javnosti :

–    Zašto pri takozvanim merama štednje svakodnevno odobrava službeno vozilo i gorivo za potrebe funkcionera Samostalnog sindikata, a koje se koristi i u privatne svrhe.Koliko košta opremanje novih prostorija Samostalnog sindikta RBB-a kao i opremanje kancelarije bivšeg predsednika Samostalnog sindikata,a sada sekretara regionalnog povereništva i ko ga i na osnovu čega plaća? Zašto novoizabranim sindikalnim predstavnicima Samostalnog sindikata potpisuje nova radna rešenja (data i za 3 stepena veća).Kako i na osnovu čega se zapošljavaju rodbina i prijatelji pojedinim sindikalnim predstavnicima?

–   Zašto  uskraćuje radnicima- članovima sindikata „Nezavisnost“ RBB organizovan prevoz  autobusom na rekreativni odmor ako znamo da se često odobrava prevoz i razne vrste donacija za razna udruženja i organizacije. Poslednji slučaj je plaćen autobuski prevoz za radničke sportske igre u Čanju, a u organizaci Samostalnog sindikata javnih preduzeća.

Imajući sve gore navedeno, a sagledavajući najsvežija dešavanja u prisnim odnosima gosdpodina Radoševića,kao direktora i  rukovodstva Samostalnog sindikata, očigledno je da takav odnos dovodi do sumnje da Radošević u Samostalnom sindikatu vidi neku svoju zaštitu.Zašto i zbog čega  je to tako pitamo se,ne samo mi!?

Krajnje je vreme da se protiv takvog ponašanja preduzmu odgovarajuće mere.Na ovaj način Radošević je prekršio Ustav i zakon o radu RS, kao i medjunarodne Konvencije i direktive,medjunarodne organizacije rada usvojene na Skupštini Republike Srbije.

Ovakvim načinom direktor RBB-a dokazuje da smo u pravu kada smo zatražili njegovu ostavku,te shodno tome,preduzećemo sve zakonske mere, kao i metode sindikalnog delovanja.

Ovim aktivnostima upoznaćemo Medjunarodnu organizaciju rada i Evropsku banku za obnovu i razvo,kao i sve institucije Republike Srbije i to Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, Vladu Republike Srbije, MUP Republike Srbije, kao i sve medije.

Odbor poverenika Sindikata Nezavisnost RBB Bor d.o.o

Share

One thought on “Novo saopštenje: Zastrašivanje, pritisci i diskriminacija u RBB-u Bor”

  1. Gospodo sindikalci , vi treba da stitite prava radnika, a to znaci da ponekad budete i nasuprot poslovodstvu. U RTB-u je do sada vladala „idilicna“ saradnja poslovodstva i sindikata – oba. A sto se tice sukoba sa direktorom RBB-a, setite se da i on ima nekog iznad sebe i da ta njegova samovolja verovatno nije nepoznata generalnom direktoru. Pitanje je samo sta Generalni o tome misli.

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !