);
Breaking News

Opština Knjaževac iz 1956.

Bor, Knjaževac, 12. septembar

Na sačuvanim fotosima Ibe Đergovića je sastav Opštine Minićevo iz 1956. i tim lokalnog „Meteora“ iz 1933.

Autor: B.F.

Na Dan oslobođenja Minićeva, 8. septembra, u svoje rodno mesto stigao je i Velibor Iba Đergović. On je, videvši u Muzeju sela i spomen-sobi legendarnog fudbalera Voje Brašanca, stare, požutele fotografije i spise, otišao kući, našao dva vredna fotosa i – doneo ih „zemljacima“ u muzej dok je još trajalo razgledanje.

-Ovo je Odbor Opštine Knjaževac iz 1956. godine. Tad je ova mala varoš sa okolnih 20 sela bila opštinsko mesto u tadašnjem srezu Zaječar. Ova, druga fotografija je starijeg datuma, to je ekipa lokalnog Fudbalskog kluba „Meteor“. Sa desne strane, ovaj dečak, to je moj brat Mika Đergović, čuvena „sedmica“ FK Bor iz najboljih dana. Moj Mika igrao je fudbal, a bio je i predsednik Opštinskog suda u Boru više od 20 godina, verovatno s najvećim stažom na toj dužnosti u Srbiji do danas.  I moj brat Nikola Đergović, prosvetni radnik i dugogodišnji direktor Centra za kulturu u Boru, sačuvao je niz vrednih fotosa i starih knjiga. Nekad će to blago zatrebati našem selu-rekao je Velibor darujući nam knjigu Marinka Stanojevića „Timok“. Naselja i poreklo stanovništva, izdatu 1940. godine, izdanje Srpske kraljevske akademije.

Kasnije smo u selu čuli da su nezadovoljni ponašanjem nove URS-ove vlasti u svojoj Opštini i da je moguće da, zajedno sa 21 okolnim selom, potegnu pitanje ponovnog pripajanja Zaječaru, gde se sprema nova politička koalicija bez aktuelnog gradonačelnika i jednog od lokalnih lidera URS-a Boška Ničića.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !