);

Bor: URS ne da DS, napada SPS, naprednjaci zbunjeni

Bor, 14. septembar

Autor: Milovan M. Ilić

Nova emisija TV Bor (medij pod prepoznatljivim uticajem URS-a i DS-a) „Gledišta“ (i dalje bez nekada hvaljenog i paženog Otvorenog studija) pokušala je, u sinoćnom terminu, da objasni gledalištu (što je dobro) kako funkcioniše politička kuhinja u gradu bakra, gde je i dalje, samo s manjom euforijom i arogancijom, na vlasti ista ekipa sa prevremenih izbora iz sredine 2010. U međuvremenu, neke partije, pa i URS, ostale su bez pojedinih odbornika, ojačao je tabor socialista sa partnerima, dok se DS koprca zahvaljujući URS-ovim (Spaskovski, ne onaj iz Palmine opcije ) i pomalo SNS- u (Milinko Živković). Štaviše, i sinoćna emisija je bila obojena u „žuto“, što nije promaklo ni Draganu Žikiću (SPS), mada je bio dovoljno smiren i taktičan. U svakom slučaju, emisija je dobro došla, jer se u njoj čulo, nakon duže pauze, i mišljenje dr Zlate Marković koja je jedina u lokalnom parlamentu – istina ranije – davala primedbe i sugestije, borila se za zaštitu zakona i prava, ukazivala na propuste nedodirljive vlasti oličene u jednom čoveku.

-Izrazili smo mnoge sumnje o graditeljstvu i još ponečemu bez odluka u SO ili su odluke donete naknadno, rekla je dr Marković insistirajući da je njenoj partiji najvažninji kvalitet, pa tek onda sve ostalo. U tom kontekstu spomenula je i prisutnu Miljanu Golubović (jedna od troje Golubovića iz vrha DS) kao kadra koji vredi poštovanja. Golubovićeva nije odgovorila u očekivanom tonu, nego je  inisitirala na tome da njeni „žuti“ treba da ostanu u vlasti, jer su dosta toga dobrog uradili, „mada je bilo i propusta“.

Na vetrometini našao se Dragan Žikić koji je morao, najsnalažljivijem borskom URS-ovcu, Aleksandru Jakšiću da objašnjava da je Direkcija za izgradnju Bora, pod kontrolom SPS, radila po slovu zakona, a ne po volji biznismena. – „Da li ti, Jakšiću, poznaješ Zakon o javnim nabavkama“, podsetio je Žikić. Ipak, previše odavno osokoljeni i nekontrolisani Jakšić smatra da Direkcija usporava i koči graditeljske napore na „šminkanju“ Bora.

Aktuelni predsednik SO i SPS-a Dragan Žikić dobio je i direktno pitanje: – Hoće li on biti budući predsednik Opštine, ali je usledio vešti odgovor da „dekomponovanje“ zavisi  od odluka u Beogradu.- Nije hteo ni Novi Sad prekomponovanje vlasti, pa je „sve leglo“, mada u našoj Opštini ni sada nema većih problema u rukovođenju… Odbornike ne kupujemo, oni dolaze jer vide našu snagu – podsetio je on.

To što je  preostala opozicija izjavila u posebnom TV prilogu (P. Balašević, VDSS i D. Marković, DSS) ne ide na ruku URS-u na čelu sa B.Spaskovskim i, ne bi se možda reklo uz dalju podršku njegovog odanog mu čoveka iz SNS-a. – Oni su (imena nisu spomenuta!) „do sada kršili zakone, propise, ne u interesu građana, nego lično“-čulo se.

Kad se sve sabere i oduzme, ovde Dinkićevi uporno brane „žute“, zbunjuju naprednjake (ne računajući Milinka Živkovića) i otvoreno napadaju SPS. Zato još jedna Žikićeva opaska da su mogući i novi izbori, nije preuranjena. Uostalom, to je ideja i vrha SNS, to čeka, ukoliko se ne prilagode, i Dinkićevi u Knjaževcu, pa i Zaječaru. Ostaće im Boljevac koji ionako ima muke sa Zaječarom i Borom, pa i sobom. Ima još jedna mogućnost o kojoj ne razmišljaju Spaskovski i Živković, dr Marjanović i Milan Đokić, pa i Ničić, a to je – da cela njihova opcija, ne tako teško, već u novembru, može da bude zamenjena (ne DSS-om). Tad pomoć prijatelja, a to je SPS, neće moći da ih vrati na razumniji kolosek srpske političke scene. Sve mu dođe kraj, pa i toj i takvoj tvrdoglavosti i osionosti kakvu Bor i Timočka krajina, i Srbija cela, više nego poznaju.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !