);

Građani Bora kupuju i po 100 kg šećera u strahu od nestašica i poskupljenja

Bor, 17. septembar

U trgovinama u Boru građani prazne rafove ne pitajući za cenu ulja i šećera, pa je već nekoliko dana primetna sporadična nestašica ovih namirnica. Trgovci u Boru kažu da su dobavljači smanjili isporuku tih namirnica, koje se vrlo brzo rasprodaju kada stignu u prodavnice, piše Blic.

Iz Robnih rezervi biti preuzeto po 5. 000 tona ulja i šećera kako bi se sprečili poremećaji u snabdevanju tržišta

U Rodinom supermarketu u Boru kažu da se šećer prodaje na pakete, a bilo je kupaca koji su pazarili i po nekoliko stotina kilograma šećera.
Građani Bora strahuju od nestašice ovih životnih namirnica, ali ih više brinu nezvanične najave da bi u maloprodaji ulje moglo da poskupi na neverovatnih 200 dinara.

Borani strahuju i od poskupljenja mesa, čija je cena u pojedinim mesarama već premašila 1.000 dinara. Cene mesa u Maxi diskontu kreću se od 590 pa do neverovatnih 1.300 dinara, koliko košta kilogram junećeg bifteka.
Zoran Andrejić iz Pokreta potrošača u Boru smatra da se u prodavnicama stvara veštačka nestašica, jer građani stvaraju zalihe tih namirnica u strahu od nove krize.
– Sve ide preko leđa građana. Normalno je da su ljudi uplašeni, zato što već 20 godina živimo u krizama, ratovima, redovima za šećer, kafu, ulje, tako da građani uzimaju mnogo više nego što im je potrebno – rekao je za Tanjug Andrejić.
On tvrdi da najveću cenu plaćaju potrošači. Iako Vlada najavljuje novu isporuku iz robnih rezervi, šećer se u Boru već prodaje po 120 dinara za kilogram, dok je cena ulja u pojedinim radnjama već skočila na 170 dinara.
To niko ne kontroliše, a građani kupuju i po višim cenama bez obzira na vladine uredbe, rekao je Andrejić.
Iz Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine najavili su da će iz Robnih rezervi biti preuzeto po 5. 000 tona ulja i šećera kako bi se sprečili poremećaji u snabdevanju tržišta.
Maksimalna cena ulja u maloprodaji će, zahvaljujući ovoj intervenciji, biti oko 142 dinara po litru, dok će maksimalna cena kilograma šećera iznositi oko 95 dinara.

VIDEO > Nestašica šećera u Boru:

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !