);

Danas isplata prve rate 13. penzije

Bor, Beograd, 18. septembar

Uprava za trezor juče prebacila 1,85 milijardi dinara za isplatu prve rate socijalne pomoći Fondu PIO. – Sledeća rata u decembru, a preostale dve u martu i junu 2013, piše današnja Politika.

Isplata prve rate jednokratne pomoći u iznosu od 4.000 dinara za oko pola miliona penzionera sa primanjima do 15.000 dinara počeće danas, potvrdili su juče u Ministarstvu finansija.

Pravo na isplatu ove socijalne pomoći osim starosnih, poljoprivrednih, vojnih penzionera imaju i svi oni koji primaju  privremenu naknadu druge i treće kategorije, kao i oni koji su ostvarili pravo na privremenu naknadu invalidnoj deci pod uslovom da imaju prebivalište u Srbijii da se nalaze u isplati za prvi deo avgusta 2012. godine.

Pravo na jednokratnu pomoć imaju penzioneri koji primaju i inostrane penzije ako im zbir mesečnih iznosa penzija, odnosno naknada ostvarenih primenom međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju, ne prelazi 15.000 dinara, kažu u Penzijskom fondu.

Isplata ove jednokratne pomoći, koja ukupno iznosi 16.000 dinara, biće kvartalna – po 4.000 dinara i to u septembru i decembru 2012. i martu i junu 2013. godine.

Pomoć će se isplaćivati bez podnošenja prijava, počev od danas kada će oko 463.000 penzionera u Srbiji dobiti prvu ratu, na isti način kao što im se isplaćuju i penzije. U penzijskom fondu potvrđuju da će za korisnike inostranih penzija 24. septembra objaviti opšti poziv za podnošenje prijava sa pregledom neophodne dokumentacije.

U Ministarstvu finansija ističu da će ovom prvom ratom socijalne pomoći biti isplaćeno 1,85 milijardi dinara, kao i da je Uprava za trezor jučeprebacila novac za isplatu Fondu PIO.

Penzioneri, međutim, od oktobra ne mogu očekivati da će im se penzije uskladiti s realnim rastom cena na malo i polovinom šestomesečnog rasta BDP-a i da će po tom osnovu biti veće za oko pet odsto, kako je to zakonom bilo predviđeno. Shodno mogućnostima u budžetu penzije će „ispratiti” rast zarada u javnom sektoru za oko dva odsto.

Gruba kalkulacija pokazuje da bi s povećanjem od pet odsto od 1. oktobra za isplatu penzija u budžetu trebalo obezbediti oko 2,3 milijarde dinara. Isto toliko u novembru i decembru što bi ukupno do kraja godine budžet koštalo 6,9 milijardi dinara.

S druge strane, usvojenom kalkulacijom, dve rate socijalne pomoći do kraja godine, plus povećanje penzija od dva odsto, budžet će koštati oko 6,5 milijardi, što je ušteda državi od oko 400 miliona dinara.

U ovom drugom slučaju, država će za isplatu prve rate pomoći isplatiti 1,8 milijardi, dok će u oktobru, novembru i decembru isplatiti još po 932 miliona dinara za rast penzija od dva odsto, plus još jedna rata socijalne pomoći u decembru od 1,85 milijardi što je oko 6,5 milijardi dinara.

Razlika je, međutim, u tome što socijalna pomoć, odnosno planiranih 15.000 dinara ne ulazi u osnovicu za obračun naredne penzije, što bi se desilo za 1,6 miliona penzionera da su svima povećane penzije za realan rast cena na malo i rast BDP-a.

S druge strane samo jedna rata socijalne pomoći čini 26,66 odsto penzija, što znači da će do kraja godine svakom trećem penzioneruuSrbiji penzija biti veća za oko 10 odsto. Dakle, vodilo se računa o tome da se zaista pomogne socijalno najugroženijim.

Oktobarsko povećanje penzija neće uticati na gubitak prava na jednokratnu pomoć, jer oni koji sada primaju 15.000 dinara s povećanjem će primati 15.300 dinara.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !