);

Bor: Svakog sata izađe 60.000 kubika otrovnih gasova iz topioničkih dimnjaka

Bor, 19. septembar

Autor: R.R.

Iz pouzdanih izvora dobili smo frapantne podatke o zagađenosti vazduha protekla dva meseca nad Borom i okolinom. Iz izlaznih filtera topioničkih dimnjaka svakog sata u atmosferi se  pojavi 60.000 kubika otrovnih gasova ili dve tone prašine na dan, odnosno 60 tona mesečno. U toj bakarnoj prašini, po kubnom metru, utvrđeno je da se nalazi 2,8  procenata arsena, olova 0,36, cinka 2,3, aliminijuma 6,3, kalijuma 2,7 procenata.  Sumpor-dioksida je 0,6 procenata po kubnom metru. Nažalost, kadmijum se ne analizira iako je sigurno prisutan, uostalom kao i živa koja se “gubi” već pri izlasku iz topioničkih agregata i ne dolazi do dimnjaka.

-Posebno je zastrašujuće što je efikasnost filtera ispod 50 odsto. Na primer, prošle godine filteri su prečišćavali otrovne gasove sa 47, u ovoj godini blizu 50 odsto. U topioničkim pogonima najviše je ekološki sumnjive rude sa Severnog revira rudnika Majdanpek, dok se koncentrat bakra dobijen iz Velikog Krivelja prodaje (do sada je posrednički prodato blizu 3.500 tona koncentrata bakra) i ne dolazi u topioničke pogone.

Share

One thought on “Bor: Svakog sata izađe 60.000 kubika otrovnih gasova iz topioničkih dimnjaka”

  1. Pretpostavljam da je ova informacija tačna, ok, nije dobro što je toliko zagađenje, ali se pitam i pitam , da li je neko smeo da iznese ovakve podatke za vreme SPS-a 90-tih godina i za vreme SK do 90-te godine?
    Možda će izgradnjom nove topionice nestati ovoliko zagađenje, ostaje da čekamo dok se topionica ne završi.

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !