);

„Insajder” u Boru razgrće medijski mrak

Bor, 24. septembar

Autor: M.Ilić

U Boru će se pre “Insajdera”, pod hitno, pojaviti jedan posve drugačiji od ostalih, dugo očekivani i aposlutno nezavistan medij

Vest da B92 i kultna emisija TV B92 uveliko pripremaju serijal o problemima i stvarnoj slici rada i poslovanja “prezaduženog rudnika”, odnosno RTB Bor, iznenadila je mnoge Borane, mada  se o tome mesecima naglas šapuće. Ovde , u borskom kraju, narod je već podeljen na najmanje dva tabora: one koji su za politiku direktora RTB Bor, Blagoja Spaskovskog (on je dokazao da je sposoban za gotovo svaku opciju), poznatog po nadimku Sosa i sve one druge, one koji se ne mire najpre sa medijskim mrakom, a onda i arogancijom i osionošću aktuelne vlasti najviše oličene u tom velikanu i, kad zatreba, i uzavrelom političaru. Najave da će istrage o korupciji nakon Agrobanke krenuti u RTB Bor nekako se splašnjavaju, bar u javnosti, s tim što još nema najbitnijih i konkretnih informacija o tom, smatra se, nemalom poduhvatu policije i sudstva, pa i ostalih zaduženih za suzbijanje mutnih radnji. Na jednoj strani se vešto zaklanja iza doterivanja grada i okolne infarstrukture, na drugoj se gomilaju dugovi i pod plaštom medijske sumorne stvarnosti malo se dobija kvalitetnih informacija. To nije ništa nepoznato, o tome se priča na svakom koraku, ali se ne preduzimaju ozbiljenije mere, jer naprosto nema ko, pa ni kad, to da učini. Moć jednog direktora, nekadašnjeg Dinkićevog nesalomivog lidera, i jeste u tome da kontroliše i pristiže svuda gde se oseti i najmanji pomak u demokratizaciji informisanja, pa i jačanju sindikalne baze. Sve se čini kako bi se ceo život sveo u lokalni TV Dnevnik koji je takav kakav jeste i od kojeg nema koristi, ima samo popunjavanja penzionerskog vremena u nastupajućoj, nadamo se kišnoj jeseni. I kad snegovi stignu opet će građanstvo pred  TV ekerane, jer gde će drugo. Napolju je takva ekološka mora da je i onima koji moraju da prošetaju taško da kroče niz stepenike i zakoračaju ulicama svoga – TV stalno napominje – “sve lepšeg grada”. Istina je da se i gradi, ali  i da nam mnogo toga presedne i oduzme ono malo lepog – kad se sjure dimovi iz topionice, a potom i stare, ofucane priče kako “nema hleba bez dimnjaka”.

E, sad dođe vest da “Insajder” započinje veliki posao, otvara novinarnicu u sred grada bakra koji se decenijama ponosi kako ima organizovano i jako informisanje, i kako čak i fabrički list Basena preuzima ogromnu ulogu u sferi efikasnih medija iako je daleko od te konstatcije. “Insajder” će, bar delom, ako ne više, pokazati koliko je, ne samo u Boru, novinarstvo u problemu. Pokazaće, nadajmo se i dokazati, i kakva se to politika iz vrha lokalne vlasti vodi, i ko sve doprinosi medijskom, ne sumraku, nego bezmalo mrklom mraku. Neće dokazati kako se to radi, (mnogi to već znaju i bez dodatnih obaveštenja), ali uneće koliko-toliko pozitivnih uzbuđenja u domove ovog zbunjenog naroda. INSAJDER počinje u ponedeljak, 24. septembra, u 21 sat na B92 serijom o patriotskom bogaćenju na Kosovu, posle tih emisija krenuće Bor. Ne onako kako propovednici direktora Spaskovskog najavljuju, nego objektivno, kritički, glasno i jasno, otvoreno, profesionalno, istinito. Bez politikanstva i političkog marketinga kakav nam se, ne od juče, uporno servira. Jer, tema je velika, po državu i narod važna, možda i ozbiljnija nego što  bilo ko od iole upućenih misli.

I JOŠ OVO TREBA OBAVEZNO ZNATI: Nova vlast, u kojoj je i apsolutno naklonjenih – iz kojih interesa ili čega sve, oni to najbolje znaju – lokalnim moćnicima (moćniku!) neće, verovatno, brzo reagovati, niti napraviti brz iskorak ka rasvetljavanju, ajmo najpre – medijskih tamnih vilajata. Oni će, već po najavama, raspisati konkurse za sve direktore rudnika u Srbiji. Bor neće izostati iako bi to NJIMA odgovaralo. Eto, nije se verovalo ni u “Insajder”, a biće ga, pa makar bilo i nezadovoljnih učinkom novinara Naskovića i ekipe. A USKORO će, baš ovde, pod bakarnim svodom, nići jedan novi, ubeđeni smo,  NEZAVISNI medij za šire područje. Možda i šire nego što se može pretpostaviti. Pravi se i nova strategija i novi Zakon o informisanju i to u kabinetu predsednika Nikolića. Neće valjda više moćnici i proglašeni partijski lideri moći da kroje kapu narodu kako će biti, i na koji način, informisan.  Zasad je dovoljan i “Insajder”, ali on će se pojaviti tek negde krajem oktobra, početkom novembra, a ovaj naš, novi medij, borski i srpski, brzo hita među čitaoce željne istine i pravde, profesionalnog i nedostajućeg novinarstva.

Nažalost i na nedostojanstvo nacije, Bor nije jedini u ovom problemu. Zato se i prave novi, savremeniji i  moderniji zakoni koji će slobodu  javne reči dovesti, nadamo se, do svima potrebnog nivoa.

Share

2 thoughts on “„Insajder” u Boru razgrće medijski mrak

  1. Dakle Insajder ce razgrnuti medijski mrak. Pisace „objektivno“ o poslovanju RTB-a Bor. A sta ce uciniti drzava? Drzava je vlasnik rudnika i ako neko iz tog rudnika potkrada drzavu, sta ce ta drzava preduzeti povodom toga? Ili mozda i drzava ima nekog udela u potkradanju sopstvenog naroda. Sta tu onda moze jedna novinarska emisija da uradi? Da nam rasvetli medijski mrak? Sta mi mamo od toga, ako se kradje i obmane nastave?Imamo samo emisiju za ponedeljak uvece, da nam jos malo podigne pritisak.

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !