);

PDV 20 odsto, veće akcize na gorivo i cigarete

Bor, Beograd, 25. septembar

Izvor: Beta

Opšta stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) biće od 1. oktobra povećana sa 18 na 20 odsto, a niža stopa, od osam odsto, ostaće na osnovne životne namirnice, utrdjeno je izmenama Zakona o PDV koji je u utorak usvojila Skupština Srbije.

Za izmene zakona glasalo je 137 poslanika vladajuće većine.

Mala i srednja preduzeća imaće mogućnost od 1. januara sledeće godine da PDV plaćaju tek kada robu naplate.

Predvidjeno je i povećanje iznosa PDV-a koji se vraća poljoprivrednicima sa sadašnjih pet na osam odsto, pri čemu se uvodi obaveza da se novac direktno uplaćuje na račun poljoprivrednika.

Predvidjeno je i da PDV u gradjevinarstvu plaća investitor, a ne izvodjač radova.

Utvrdjeno je i vraćanje PDV na bebi opremu roditeljima koji imaju primanja do 80.000 dinara.

Produženi su i rokovi za podnošenje poreskih prijava sa 10 na 15 dana za obveznike koji plaćaju mesečno, odnosno na 20 dana za one koji plaćaju kvartalno.

Akcize na dizel-gorivo biće od 1. oktobra povećane sa 37,07 na 42 dinara po litru, a na cigarete sa 33 na 43 dinara po paklici, utvrdjeno je izmenama Zakona o akcizama koje je usvojila Skupština Srbije.

Akcize na olovni benzin biće povećane na 55 dinara po litru, a na bezolovni benzin ostaće 49,6 dinara po litru, dok će akcize na tečni naftni gas biti povećane na 30 dinara po kilogramu.

Na lož-ulje koje se koristi kao gorivo za motorna vozila akciza će biti 42 dinara po litru, dok će u slučajevima kada se koristi za grejanje ili u poljoprivredi akciza biti 2,5 dinara po litru.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !