);

U čast herojske crvene armije

Bor, Kladovo, 25. septembar

Autor: B.F.

Malo, živopisno mestašce, na obali Dunava, na razmeđi Nove Brze Palanke i Kladova, bilo je, proteklog vikenda, stecište pripadnika boračkih organizacija Timočke krajine koji su se, još jedanput, setili iskcavanja slavne Crvene armije 22. septembra 1944. godine. Crvenoarmejci su sa našim borcima krenuli u odlučnu bitku za oslobađanje Jugoslavije od fašističkog okupatora. Nemci su pretrpeli ogromne gubitke u vodama plahovite reke i na njenom priobalju. Proboj je nastavljen prema Donjem Milanovcu, Boru i Pomoravlju, a 3. oktobra oslobođen je Beograd.

-Iz kladovske opštine u NOB-u je učestvovalo više od 2.500 boraca. Ovaj narod i danas se seća žrtava i odlučnih bitaka za oslobođenje otadžbine. Na ovom mestu, kraj spomenika u Vajugi, podignutog 1985. godine, uvek se na ovaj dan okupljaju članovi SUBNOR-a i zajedno sa narodom obeležavaju ovaj izuzetno značajan datum za istoriju a srpskog naroda-rekao je Nebojša Stojanović, predsednik SUBNOR-a Kladovo.

Na svečanosti  je govorio i general Ljubiša Stojimirović, predsednik Kluba admirala i generala Srbije.

Domaćini i gosti, među kojima, u prvom redu, i predstavnici Ambasade prijateljske Rusije, položili su vence i cveće na spomenike iz Prvog i Drugog svetskog rata i spomenik palim 1999. godine.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !