);

Dosta je bilo diskriminacije, bezakonja i diktature

Bor, 28. septembar

S A O P Š T E N JE  ZA  JAVNOST

RBB – BOR DOO „NEZAVISNOST“

Dana 27.09.2012.godine u RTB Bor Grupa Rudnici Bakra Bor DOO, direktor RBB-a Nebojša Radošević uz saglasnost generalnog direktora RTB Bor Blagoja Spaskovskog potpisao je FALSIFIKOVANI KOLEKTIVNI UGOVOR sa Samostalnim sindikatom RBB-a. Druga dva reprezentativna sindikata (Sindikat Nezavisnost RBB i Industrijski Sindikat RBB), nisu želeli da svojim potpisom legalizuju diskriminaciju.

Čineći krivično delo direktor Radošević pokušava da legalizuje kradju kroz obračune zarada zaposlenih i drugih vidova zarade. Ovakvim Kolektivnim ugovorom ne poštuje se Zakon o radu Republike Srbije, tačnije član 104. koji u drugom stavu jasno kaže da se zaposlenima garantuje jednaka zarada za isti ili rad iste vrednosti koji se ostvaruje kod poslodavca. Ovakvim faklsifikovanim Kolektivnim ugovorom, ne poštujući već ispregovaran od 01.08.2012.godine, gde je Sindikat “Nezavisnost” tražio da se kroz Kolektivni ugovor isprave nepravični postojeći obračun zarada prema zaposlenima direktor Radošević dozvoljava pojedincima da preraspodeljuju zaradjena sredstva na taj način što će ih OTIMATI OD SVIH RADNIKA I STAVLJATI U SVOJE DŽEPOVE I DŽEPOVE SVOJIH MALOBROJNIH POSLUŠNIKA. Takodje potpisivanjem ovog falsifikovanog kolektivnog ugovora obezvredjuju stručnost, obrazovanje i samo vrednovanje rada a u prvi plan stavljaju nasilnike u svakom smislu koji ovaj rudnik svojataju kao da je njihov. Na drugoj strani, uskraćujući prava Sindikata ni jednog trenutka se ne postavlja pitanje:

  1. nadoknade za članove i predsednike Upravnih odbora
  2. nadoknade za članove i predsednike Skupština
  3. nadoknade za raznorazne savete i savetnike direktora preduzeća
  4. troškovi na ime advokatskih usluga (iako u preduzeću postoje pravnici koji mogu da zastupaju sudske sporove)
  5. troškovi reprezentacije
  6. razne donacije
  7. broj rukovodilaca i njihove zarade kako u zavisnim tako i u matičnom preduzeću (direktori, zamenici, pomoćnici, penzioneri i razni rukovodioci hijerarhijski do neposrednih izvršioca)

Verujemo da će nadležne službe Republike Srbije kojima ćemo se obratiti što hitnije reagovati i zaustaviti ovakav način diskriminacije koji se u ovoj firmi ne pamti, a ujedno spasiti ovu firmu i osloboditi je kriminala i korupcije koji su već postali sinonim za RTB Bor.

STOP BEZAKONJU, DISKRIMINACIJI  I DIKTATURI !

Odbor poverenika

Sindikata RBB Bor D.O.O. „NEZAVISNOST“

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !