Otvoreno pismo generalnom direktoru RTB Bor, Blagoju Spaskovskom

Bor, 28. septembar

Redakcija Medija centra Bor ovo pismo dobila je danas, 28.9.2012.

Poštovani,

Poštujući dosadašnju korektnu saradnu izmedju Vas i Sindikata RBB Bor „Nezavisnost”, ovim putem Vam se obraćamo u vezi očiglednog kršenja Ustava i Zakona Republike Srbije kao i međunarodne Konvencije i direktive Međunarodne organizacije rada usvojene na Skupštini Republike Srbije, od strane direktora RBB-a Nebojše Radoševića, a poštujući red i nadležnosti, ne preskačući Vas, i obraćajući se višim institucijama, te stoga tražimo da se uključite u novo nastali problem na releciji Poslovodstvo RBB (na čelu sa Radoševićem) – Sindikat RBB Bor D.O.O. “Nezavisnost”.

Ne verujemo da niste upoznati sa dešavanjima koja se u zadnjih mesec dana dešavaju u Samostalnom sindikatu RBB-a, što nas u načelu i ne interesuje, ali i sa svim pratećim radnjama u koje se uključio Direktor RBB-a sa svojim saradnicima i otvoreno stao na stranu tog sindikata (što je brutalno kršenje Zakona o radu), pomažući ih na sve zakonite i na ne zakonite radnje, diskriminišući druga dva reprezentativna sindikata, što nas i te kako mora interesovati.

Kako ste se do sada, bar javno držali po strani, krajnje je vreme da se direktno uključite u rešavanje nastalog spora, a sve u cilju zaustavljanja krnjenja ugleda naše firme kojoj u ovo vreme globalne krize po najmanje trebaju ovakvi ne promišljeni potezi i unutrašnja razdiranja.

U koliko niste dovoljno informisani, vezano za naš otvoren sukob sa gospodinom Radoševićem, naša je dužnost, da vam na to ukažemo.

Nećemo dozvoliti i mirno posmatrati da:

1. direktor RBB-a, preko upravnika pogona vrši agitovanje za svoje ljude na izborima u Samostalnom sindikatu, a da kasnije drži političke govore na skupštinama istih,
  2. u RBB-u Bor, bude poremećen sistem vrednosti i da se posle javnih istupa na zborovima po pogonima nezna ko je direktor, a ko predsednik Samostalnog sindikata RBB-a,
  3. da u prisustvu direktora RBB-a, predsednik Samostalnog sindikata obećava zapošljavanja, a direktor sutra dan mimo ikakvih kriterijuma to sprovodi i stavlja svoj potpis na ta rešenja,
  4. da direktor RBB-a, odobrava pojedinim poverenicima Samostalnog sindikata rešenja koja su i 3 do 4 stepena veća od lične kvalifikacije,
  5. da direktor RBB-a odobrava sredstva za donaciju tom sindikatu (u vreme krize nepotrebno finansira sređivanje prostorija tog sindikata i ako su predhodne prostorije bile sređene),
  6. da direktor RBB-a svakodnevno odobrava službeno vozilo firme i gorivo za službene i privatne potebe funkcionerima samostalnog sindikata,
  7. da direktor RBB-a sklapa štetne sporazume po naše preduzeće sa bivšim predsednikom samostalnog sindikata Negovanović Milutinom (dotični sam pokazao sporazum),
  8. da direktor RBB-a ne može da odvoji ni minut slobodnog vremena za druga dva REPREZENTATIVNA SIDIKATA na uredno zakazan prijem, a da svakodnevno po pogonima utroši i po 3 radna sata na zborovima Samostalnog sindikata,
  9. da na tim zborovima uslovljava da budu prisutni upravnici i nadzorno tehničko osoblje u tim pogonima,
  10. da dozvoljava da se po rečima nekih novo zaposlenih mladih radnika i nekih roditelja koji rade u našoj firmi, a imaju decu zaposlenu u RBB-u, na njih vrši pritisak od strane funkcionera Samostalnog sindikata, a po negde i upravnika vezano za njihov radni odnos,
  11. dozvoljava pred njim bahato ponašanje predsednika Samostalnog sindikata, omalovažavajući svačiji tuđi rad, a veličajući samo svoj koji je enormno plaćen u pogonu Jama, koji nikako ne odgovara zvaničnim poslovnim rezultatima vezano za taj pogon,
  12. dozvoljava da u njegovom prisustvu predsednik Samostalnog sindikata koji se protiv zakonito kao invalid rada odrekao invalidnosti, ali ne i invalidskog dodatka, prestavlja kao spasioc RBB-a i RTB-a, da će ga braniti, samo on zna od koga i da će on nahraniti i izlečiti ovaj napaćeni narod,
  13. dozvoljava da se služi demagogijom koja je davno otišla u istoriju vezano za ucenjivanja i pritiske u državnim radnim organizacijama i direktno podsticući koriupciju, a svojim postupcima kao da je RBB Bor u privatnom vlasništvu, Nebojiše Radoševića i predsednika Samostalnog sindikata RBB-a.

Sve gore navedeno, su pitanja na koja mi ne možemo ćutati i nemo posmatrati, niti će mo verovati glasinama koje po gradu i firmi kruže vezano za takvo ponašanje gospodina Radoševića, već ćemo na jedan civilizovan i Zakonom predviđn način voditi sindikalnu borbu protiv takvih anomalija.

Naše je da Vas zvanično upozorimo, očekujući blagovremenu i pravednu reakciju, jer morate se složiti ne možete se vi kao Generalni direktor RTB-a, držati po strani i dozvoliti da Direktor zavisnog preduzeća mimo svih kriterijuma radi to što radi. Ubedjeni smo da zajedno sa Vama ovaj problem možemo rešiti u okviru naše firme, ne uvlačeći ostale nadležne institucije Republike Srbije.

I na kraju, ovo naše obraćanje shvatite kao dobru nameru, sve u cilju normalizovanja odnosa, jer u protivnom najviše će izgubiti firma, a sa njom i svi radnici.

Odbor poverenika

Sindikata RBB Bor “NEZAVISNOST”

One thought on “Otvoreno pismo generalnom direktoru RTB Bor, Blagoju Spaskovskom”

Ostavite odgovor