Sad partizani tuže četnike

Bor, 2. oktobar

Autor: Ž.P.

-Smatramo da je četnički pokret Draže Mihajlovića sarađivao sa fašistima i ostalim izdajnicima i da nije antifašistički, a to što ih je država rehabilitovala nije uredu. Zato ćemo zatražiti pravnu rehabilitaciju i naknadu za materijalnu i nematerijalnu štetu nastalu zbog zlodela četnika nad partizanima. U Sud u Čačku već je stiglo više od 100 prijava, prikupljaju se podaci u Negotinu, Kragujevcu, Leskovcu. Imamo preko 100.000 članova i predstavljamo važnu snagu za narod i državu i nećemo odustati od  spiranja ljage koja se nanosi svima nama i našoj organizaciji kako su naši dedovi i očevi bili nekakvi „komunistički banditi“. A ceo svet zna da su se partizani borili za slobodu svog naroda i protiv fašista. Ovo je specijalno za naše novine izjavio prof. dr Miodrag Zečević, predsednik SUBNOR-a Srbije na savetovanju na Stevanskim livadama kod Negotina dodavši da je bilo previše etiketiranja za navodne „komunističke bandite“ kao da se ne zna ko je branio zemlju a ko pomagao okupatorima.

Na pitanje sprema li se i kako boračka organizacija za izbore rekao je da su pripreme počele i da će ceo posao biti okončan juna iduće godine.

-Nećemo više čekati da izvorni partizani biloški nestanu, podmlađujemo organizaciju. Ipak, stari kadrovi biće tu, pomagaće i imaće počasna mesta. Oni to zaslužuju u svakom pogledu. I tehnički se osposobljavamo, radimo na jačanju informisanja i savremenih informacija. Trebaju nam operativci koji su prepoznatljivi u svojoj sredini i tehnološki potkovani-naglašava prof. Zečević.

Na ovom skupu govorio je i Mladen Kačavenda, član Predsedništva SUBNOR-a Srbije.

Pre savetovanja, predstavnici boračkih organizacija iz Timočke krajine, položili su vence na spomenik žrtvama četničkog terora na Stevanskim livadama.

Share

6 thoughts on “Sad partizani tuže četnike”

 1. I treba da ih tuze. Mozda je na pocetkku rata Draza i imao nameru da se bori protiv Nemaca ali je kasnije to postala iskljucivo ideoloskla borba protiv komunistickog pokreta. A u partizane nisu otisli samo komunisti. Otisao je i moj deda ali je najpre proveo tri meseca kod cetnika. Za to vreme nijednom se nisu sukobili sa Nemcima vec samo sa partizanima. A kad je video da su medju zarobljenim partizanima cetnici streljali i dovojicu njegovih drugova, mladih seljaka kao sto je bio on, pobegao je iste noci. Posle nekoliko nedelja bezanja i skrivanja, pridruzio se partizanima i sa njima docekao kraj rata. E sad, kad je mrtav, kad su mrtvi mnogi koji mogu da posvedoce o „borbi cetnika protiv okupatora“, mogu raznorazni da prekrajaju istoriju kako zele. E pa moj deda nije bio nikakav „komunisticki bandit“, nije bio clan partije ni posle rata. Bio je obican seoski mladic koji je video istinu i pravdu i borio se za nju.

 2. Ne mogu a da se kao čovek rođen nakon drugog svetskog rata, a na osnovu mnogih tekstova i komentara slične sadržine ne zapitam glasno:
  – živimo li mi danas u 2012. godini i dalje u vremenima četnika i partizana?
  – Kao totalno nestranačka ličnost, moram da primetim neke stvari koje se samo iznose po sistemu „pobednik piše istoriju“. Nije mi ni najmanja želja da opravdavam niti četnike niti partizane, ali smetnuli smo s*uma neke činjenice. Komunistički pokret, gospodo, nije formiran na samom početku, radi borbe protiv fašista! Formiran je radi borbe i preuzimanje vlasti od tada aktuelne vlasti-monarhije. Ubistvo kralja Aleksandra, nema nikakve veze sa „antifašističkim pokretom“, zar ne?
  – Samim početkom drugog svetskog rata, tadašnji komunisti su videli šansu da sebe predstave jedinim borcima protiv fašizma, te da u isto vreme i svrgnu aktuelnu državnu vlast i da krenu u borbu sa okupatorom, što je i učinjeno. Četnici su u to vreme bili aktuelna i regularna vojska ili jedinica aktuelne vlasti. Ma kako ko komentarisao ili prikrivao istinu, partizani su poveli dve borbe na dva fronta, iskoristivši početak drugog svetskog rata:protiv kralja i monarhije na jednu stranu i protiv okupatora na drugu stranu. Borba protiv tadašnjeg monarhističkog uređenja zemlje je ništa drugo nego vid „građanskog rata“ !? Partizani su ušli u svojevrsni građanski rat, hteli mi to ili ne da priznamo.U tom „građanskom ratu“ sa jedne strane su partizani, a sa druge strane, u to vreme regularne vojne formacije tadašnje zemlje. Ispravite me ako u ovome grešim

 3. – Kako god da bilo i shodno tadašnjim „svekomunističkim“ pokretima širom sveta, pobeđen je i fašizam, te u mnogim zemljama širom sveta promenjeno državno uređenje.
  – drugi svetski rat se davno završio i za nama su ostala mnoga lična ili porodična sećanja kako na zulume fašista tokom rata, tako i sećanja na sva dešavanja u onom drugom sukobu koga sam nazvao „građanskim ratom“ ili unutrašnjim sukobom unutar zemlje u borbi za vlast. U ovoj drugoj borbi, koja nas interesuje ovoga trenutka, su pobedili komunisti nesporno.
  – Šta smo kao narod ili zemlja, na samom unutrašnjem planu dobili pobedom komunizma u našoj zemlji, sasvim je posebno pitanje, i to ne želimo da stavimo na kantar.
  – Neshvatljivo je da danas, nakon 50 i više godina, ti isti partizani ne žele da rad unutrašnjeg jedinstva i mira u Srbiji,koja nam i te kako treba u današnjim vremenima i u situaciji u kojoj se sada nalazi naša zemlja,stavi tačku na bivši „građanski rat“ i krvoproliće koje su lično izazvali. Jednoumlje koje su diktirali nad svim građanima, hajde da kažemo samo Srbije, pokušava se i dalje sprovoditi i na taj „građanski rat“ beskrajno dugo se podsećati ko su pobednici.
  – Govoriti samo o zlodelima na jednoj i drugoj strani za vreme oružanih sukoba tokom rata, a pri tome ne pomenuti šta su sve partizani radili vrsnim domaćinima kojima su konfiskovali nepokretnosti, oduzimali sve pokretnosti i nepokretnosti, takodje streljali isto te svoje građane i nihove porodice su činjenice od kojih komunisti beže ili ih ne priznaju. Sve se stavlja u kontest i na jednu stranu onih koji su tada u to vreme bili za održanje „monarhističkog“ uređenja zemlje i sa druge strane komunističkog uređenja sa svim pratećim idealima koje su tada imali.

 4. = Gospodine „anarhisto“ ( lepog li i zvučnog pseudonima), a da ja Vama kažem da su meni partizani streljali moga dedu, koji nikada nije bio u partizanima, nikada pušku u rukama nije držao, već je imao više volova u štali nego njegov komšija „partizan“, koji je imao više kuća i pratećih objekata,više imanja nego komšija „partizan“, koji je imao čeze i tri para volovskih kola koje nije imao njegov komšija „partizan“…….. Odgovorite Vi meni zašto je on streljan od strane partizana ? Zato što je njegova porodica danonoćno radila i privređivala u sklopu njegovog domaćinstva nasuprot komšiji „partizanu“, koji je celo vreme sedeo u kafani i maštao da ima isto ono što i njegov komšija ali neradom ???? I oteto mu je sve i dato takvim kafanskim ološima i neradnicima, koji su i to što im je silom oduzeto pa dato, profućkali za narednih 4-5 godina.
  – Ako neko posle toliko vremena, pokušava da rehabilituje, denacionalizuje, mada je sada kasno za sve i sve je otišlo na doboš i uništeno, šta zapravo Vi partizani više želite? Da taj „građanski rat“ traje u beskonačnost? Umesto oružjem nadalje perom ,zakonima , sudstvom….?
  – Šta znači ovo, citiram iz članka:“Zato ćemo zatražiti pravnu rehabilitaciju i naknadu za materijalnu i nematerijalnu štetu nastalu zbog zlodela četnika nad partizanima. “ ???
  Koju materijalnu štetu ćete tražiti da Vam se plati? Ko će da Vam plati? Po koji put? Ova država da Vam plati? Pa ovu državu činim ja, ti, mi, Vi, svi građani ove zemlje. Hoćete i dalje hleba bez motike ili šta već?
  – Tražite li da sada sa svojim komšijom, čiji je deda ubio moga dedu, prekinem dobrosusedske odnose? Da ne pričamo i da se ne posećujemo na porodičnim slavama? Da nam se naša deca ne druže? Šta zapravo Vi tražite i hoćete

 5. – Šta znači ovo i kako ovo protumačiti: „-Nećemo više čekati da izvorni partizani biloški nestanu, podmlađujemo organizaciju. Ipak, stari kadrovi biće tu, pomagaće i imaće počasna mesta. Oni to zaslužuju u svakom pogledu. I tehnički se osposobljavamo, radimo na jačanju informisanja i savremenih informacija. Trebaju nam operativci koji su prepoznatljivi u svojoj sredini i tehnološki potkovani-naglašava prof. Zečević.“ ?
  Stvarate li „nove mlade partizane“? Za borbu protiv koga? Kakva su to „tehnička osposobljavanja“? Kako se sklapa ili rasklapa mitraljez? Kako normalan čovek shvatiti pojedine javne nastupe i iskaze „bivših partizana“?
  – Dali ste se setili da položite neki venac na „Golom otoku“? Tamo ste uništavali Vaše neistomišljenike iz „Vaših partizanskih redova“, a koji nisu bili četnici!? Ili su za Vas svi četnici koji ne misle istom ideologijom kojom Vi razmišljate-komunističkom?

 6. Živo me interesuje da li će ovi moji komentari biti uopšte objavljeni? Nadam se da će uređivačka politika ovog internet sajta dozvoliti i neka druga razmišljanja i druge komentare ?

Ostavite odgovor