);

Bratstvo iskovano u bitkama za slobodu

Bor, Sremska Mitrovica, 8. septembar

Borci S. Mitrovice u poseti boračkoj organizaciji Bora

Autor: M.C.

Foto: B.F.

Delegacija od 15 članova boračkih organizacija Sremske Mitrovice i sremskog sela Laćarak bila je, proteklog vikenda, u dvodnevnoj poseti Boru i srodnoj, patriotskoj organizaciji. Gosti su održali sastanak sa Predsedništvom SUBNOR-a Bor, gde je dogovoreno da se dve organizacije uskoro pobratime. U saradnji sa Turističkom organizacijom, Mitrovčani su bili na vidikovcu odakle su razgledali kopove borskih rudnika bakra, bili su u Zoološkom vrtu i na terenima Sportskog centra. U Brestovačkoj banji, s posebnom pažnjom, razgledali su stalnu izložbenu postavku u konaku Knjaza Miloša Obrenovića. Sutradan su prisustvovali svečanostima povodom Dana oslobođenja Zlota i obišli Zlotsku pećinu.

U dva dana razgovora i druženja sklopljena su još snažnija prijateljstva  i razmenjena iskustva u negovanju revolucionarnih, slobodarskih tradicija. Još jedanput  je oživelo sećanje na slavnu Timočku diviziju i Bitku na Legatu kada je poginulo, zarobljeno u podavilo se u talasima nabujale Save između Mačve i Srema oko 6.500 Timočana.

-Nikada nećemo zaboraviti hrabrost i žrtvu Timočana koji su, kao prvopozivci, dali živote na polju Leget pokušavajući, nakon Cerske bitke, da prisjedine Srem i Vojvodinu matici Srbiji. Iduće godine obnovićemo spomenik na Legetu i ceo taj kraj učiniti znamenitijim kako bi buduće generacije znale ko se i s kakvim elanom i junaštvom borio za oslobođenje od okupatora-rekao je Bata Korica, predsednik SUBNOR-a S.Mitrovice.

Оставите одговор