);

Nije isti šlem za baletane i rudare

Bor, 9. oktobar

Centar za demokratiju iz Beograda pokrenuo projekat “Dostojanstven rad za svakog”

Autor: B.F.

Fondacija Centar za demokratiju iz Beograda pokrenuo je projekat “Dostojanstven rad za svakog” o čijim je ciljevima i akcijama razgovarano na današnjoj konferenciji za novinare u Medija centru Bor.

-Osnovni zadatak je da se zaposleni, kroz mreže  podrške i konkretnih aktivnosti, glasnije bore za svoja radna prava. U središtu projekta je kampanja “Crno na belo-Zajedno smo glasniji” koja naglašava glavne nedaće: rad na crno, bezbednost i zdravlje na radu, (ne)isplatu zarada, diskriminaciju na radnom mestu i diskriminaciju kod zapošljavanja- rekla je Bojana Ružić iz Fondacije Centra za demokratiju.

Jasminko Hadžisalihović iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike podsetio je da koncept dostojanstvenog rada podrazumeva i bezbedno i zdravo radno mesto. U Srbiji godišnje, tokom rada, nastrada prosečno 40 zaposlenih, preko 1.000 doživi tešku, a više od 20.000 lakšu povredu.

-Da li treba baletani i operski pevači da imaju iste beneficije kao recimo rudari. Kolika su prava radnika u privatnom sektoru. Zašto je ceo sektor bezbednosti i zaštitite na radu u Srbiji “u problemu” ili zašto u šumarstvu niko ne brine o bezbednosti zaposlenih, pitanja su koja traže odgovore-podsetio je Boris Ilijevski iz Resurs centra u Majdanepku.

Mr Branislav Živanović, rukovodilac zaštite na radu u TIR-u Bor govorio je o tome koliko ova oblast  zaokuplja pažnju nadležnih u njegovom kolektivu. Analize pokazuju, podsetio je, da je čak 66 odsto rizičnih radnih mesta. Svaki detalj je u tančine obuhvaćen u studiji od 3.000 stranica.

-Poslednjih godina izdvaja se neuporedivo više para za bezbednost i zaštitu radnika nego ranije. Povreda na radu je danas (samo) tri odsto, ali opet nismo zadovoljni. Prošle godine prvu pomoć završilo je devet odsto od ukupnog broja zaspolenih. Sa novom tehnologijom dobiće se i bolja zaštita. Drastično je smanjen i broj invalida rada. Krajem šezdesetih godina bilo ih je čak 17 odsto, dvostruko više od republičkog proseka, pre sedam godina pet, a danas jedan odsto-obavestio je novinare mr Živanović.

Na platou ispred Doma kulture, Fondacija je organizovala akciju za dostojanstven rad. Ovakve konkretne akcije narednih dana biće prezentirane i u Negotinu, Majdanpeku, Knjaževcu, Nišu…

Share

One thought on “Nije isti šlem za baletane i rudare”

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !