);

Država pomaže gradnju malih elektrana

Bor, Knjaževac, 15. oktobar

Savetovanje energetičara na Staroj planini pokazalo da se definitivno isplati gradnja ovih objekata

Autor: M.C.

-EPS od 2011. godine konkretno radi na obnovljivim izvorima energije. U prvom planu je revitalizacija od velikih do malih blokova, a sledeći posao je sanacija malih hidroelektrana. Započeta je obnova 17 malih centrala i čim taj zadatak bude izvršen krenuće se na gradnju novih mini-elektrana. Prva kod Ovčar banje je pri završetku, ostale su u fazi idejnih projekata. Ubuduće, najverovatnije, gradiće se i više malih centrala, jer su one definitivno isplative – rekao je na savetovanju o malim hidroelektranama, minulog vikenda, Dragan Rapajić, stručnjak EPS-a. On je podsetio da je gradnja ovakvih centrala izuzetno bitna i za EPS koji je sačinio valjan projekat za revitatalizaciju i od njega neće odustati.

Rapajić je podsetio kolege iz Srbije da su u početku, pre više od jednog veka, male hidrocentrale  (Vučje, Gamzigrad, Sićevo) bili giganti i da im treba sačuvati patinu, jer su one i svojevrsni tehnički muzeji. U začetku njihove gradnje nije bilo dovoljno ni para ni stručnjaka, ali su opstale i danas služe nameni. One su u neku ruku ikone naše energetike, ne treba ih napuštati, moramo ih staviti u pogon i – brižno čuvati.

Država Srbija je za gradnju mini  hidrocentrala obezbedila garanciju za ukupan kredit od 40 miliona evra, što je ogroman podsticaj i zato ne treba sumnjati u zainteresovanost preduzetnika.

-Institut za rudarstvo i metalurgiju sačinio je projekat za tri male centrale nizvodno od Timoka pojedinačne snage  2,22 megavata. Ukupna investicija je 3 miliona evra. Moći će da se otplate za 12 godina rada. Borska Fabrika opreme i delova zajedno sa “Severom” iz Subotice već pravi opremu, bili su uspešni u gradnji centrale u Ovčar banji-rekao je dr Vlastimir Trujić, direktor borskog Instituta.

Prof. dr Milan Babić iz Кragujevca smatra da male centrale mogu da se otplate i za sedam godina, s tim što njima treba da rukuju obučeni radnici.

U sklopu savetovanja koje je organizovala Inženjerska komora Srbije posećena je novoizgrađena mala hidroelektrana “Gramada – Crni vrh” na Staroj planini. Učesnici skupa jednodušno su konstatovali da je ovaj predeo doborodošao za gradnju malih hidrocentrala koje bi služile domaćinstvima i manjim pogonima.

Dušan Škrba, ATB FOD
Dušan Škrba, ATB FOD
Vlastimir Trujić, Institut za rudarstvo i metalurgiju
Vlastimir Trujić, Institut za rudarstvo i metalurgiju
Dragan Rapajić, EPS
Dragan Rapajić, EPS
Vladimir Jenić, ATB FOD
Vladimir Jenić, ATB FOD

Hidroelektrana na Staroj planini

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !