Šipurak postaje brend Srbije

Bor, Knjaževac, 15. oktobar

Šesta“ ŠIPURIJADA“ u Novom Koritu

Autor: S.T.-Ž.P.

Ovogodišnja „Šipurijada“, 13. oktobra, u Novom  Koritu, održana po šesti put, promovisala je proizvode od šipurka.  Njen osnivač, Toplica Ignjatović, rodom iz Novog Korita, živi i radi u Sloveniji, pozdravio je prisutne, naglašivši da neće dozvoliti da manifestacija nestane. Učiniće sve, naglasio je, da dovede važne ljude iz Slovenije i da na taj način ojača međunarodni karakter događaja.

Cilj manifestacije je oživljavanje sela i pronalaženje načina da ljudi ostanu i privređuju. Tim povodom predstavljen je Organizacioni odbor čiji  je prvi zadatak da  manifestacija dobije svoj brend. Nagrađeni su najbolji likovni i literalni radovi na temu šipurka, kao i najveći i najlepši šipak, najbolji pekmez, najoriginalniji recept i najlepše uređena tezga.

Organizatori manifestacije, osim idejnog tvorca Toplice Ignjatovića, bili su  Turistička organizacija opštine Knjaževac i Mesna zajednica Novo Korito. U kulturnom delu programa učestvao je mlađi ansambl folklora Doma kulture Knjaževac.

Novoosnovano Udruženje građana „Šipurak-Novo Korito“ ima petoro članova: Toplica Ignjatović, dizajner, Dragana Adamović, advokat iz Zaječara, Ljiljana Živković, zdravstveni radnik i penzioner, Jasmina Petrović iz Zagrađa i Lazar Ćirić iz Knjaževca. Oni su, već u prvom razgovoru, konstatovali da nemaju podršku u svojoj Opštini i da će se osloniti na sopstvene snage.

Od izlagača posebno je bio zapažen Savez pčelarskih zadruga Srbije i izlagači, pčelari Saša i Ranko Vučković iz Knjaževca, kao i firma Eko-vita iz Knjaževca koja se uspešno bavi preradom šipurka.

Share

Ostavite odgovor