);

Spomen za 4.083 pala rodoljuba

Bor, Zaječar, 20. oktobar

Promocija knjige “Spomen obeležja i spisak poginulih 1912-1920”

Autor: B.F.

Pred predstavnicima vojnog konzulata Francuske u Beogradu, Vojske Srbije, SPC, boračkih organizacija, Opštine, škola i gostiju iz timočkih opština, 18. oktobra, u  Zaječaru, promovisana je knjiga “Spomen obeležja i spisak poginulih ratnika u ratovima za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1920. na teritoriji Opštine Zaječar”, autora Milana Veličkovića i Stefana Maksimovića. Govoreći o knjizi, recenzent, Jelica Ilić, istoričar u Narodnom muzeju, istakla je žrtvu Timočana svrstanih u slavnu Timočku diviziju prvog i drugog poziva čiji su grobovi razasuti na Balkanu, u Evropi i Africi. U području Zaječara i okoline podignuto je 38 spomen obeležja posvećenih tom vremenu i 4.083 poginulih braneći svoju zemlju i svoj narod.

-Svaki spomenik je veoma bitan za naš narod, jer nas povezuje sa korenima naše prošlosti, junaštvom i slobodom,. Nije dobro što ti svetionici slobode nisu čuvani kako treba, naglasila je Ilićeva.

Knjiga počinje najvažnijom informacijom da je početkom oktobra 1912. objavljena mobilizacija, što je značilo i početak Prvog balkanskog rata. U Timočkoj krajini osnovana je Timočka divizija prvog i drugog poziva. Drugopozivci bili su pod komandom Druge armije i prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, a prvopozivci su se svrstali u Prvu armiju Stepe Stepenovića. U tom velikom ratu protiv turskog carstva, Timočka divizija prvog poziva odigrala je, zajedno sa Dunavskom divizijom, značajnu ulogu u zauzimanju Jedrena, dok je Timočka divizija drugog poziva dala ogroman doprinos u Kumanovskoj i Bitoljskoj bici. Rat se završio Londonskim ugovorom 30.maja 1913. kojim je Srbija proširila granice na jugu…

O knjizi su govorili i autori, najzaslužnijima podeljeni su zaveti starih srpskih ratnika, hor OŠ  “Đura Jakšić” otpevao je “Kreće se lađa Francuska”, pozdravnu reč imao je vojni predstavnik ambasade Francuske. Svako je u prepunom prostoru Radul begovog konaka dobio knjigu.

Za izdavača potpisao se SUBNOR Zaječara.

Оставите одговор